Vila na Dedinju krije zanimljivu priču: Ovde su se snimali "Srećni ljudi" i "Žikina dinastija", ali i spot za Cecinu pesmu "Kukavica" (FOTO)

24.03.2023

19:47

0

Kuća je sagrađena 1939. godine, neposredno pre početka Drugog svetskog rata

Vila na Dedinju krije zanimljivu priču: Ovde su se snimali "Srećni ljudi" i "Žikina dinastija", ali i spot za Cecinu pesmu "Kukavica" (FOTO)
Katinkina kuća na Dedinju - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Jedna kuća na Dedinju zauvek će ostati upamćena po tome što su se upravo u njoj snimale mnoge poznate srpske serije i filmovi, poput "Bolji život", "Žikina dinastija", "Senke nad Balkanom", ali i spot za pesmu Svetlane Cece Ražnatović "Kukavica". 

Ova vila nalazi se u ulici Mihaila Avramovića 24, a ujedno je poznata i kao Katinkina kuća, jer se vlasnica zvala Katinka Milošević.

Kuća je sagrađena 1939. godine, neposredno pre početka Drugog svetskog rata, a izgradio ju je šumarski inženjer Jovan Kraljević, Katkin otac. 

24sedam/Goran Sivački
 

Za vreme okupacije u kući su pored članova porodice Kraljević, stanovala petorica nemačkih oficira, a u toku borbi za oslobođenje Beograda, iz dvorišta kuće sovjetska artiljerija je kaćušama gađala Nemce. Potom je u kući boravila partizanska radio četa.

Nakon oslobođenja, u kući je pored porodice Kraljević, stanovalo još devet porodica, koje su useljene usled "viška stambenog prostora". 

Većina novih stanara vremenom se odselila, a poslednji su kuću napustili 2009. godine, tako da danas u kući stanuje vlasnica Katinka Milošević sa sinom Jovanom i njegovom porodicom.

Interesantna filmskim ekipama

24sedam/Goran Sivački
 

Početkom osamdesetih godina, ova vila je postala interesantna filmskim ekipama prvenstveno zbog lokacije, ali i jer se isticala od ostalih stambenih objekata. 

Prvi film sniman u dvorištu kuće bio je "Poseban tretman", reditelja Gorana Paskaljevića. Potom su u kući snimane scene za seriju "Banjica", Save Mrmka i film "Davitelj protiv davitelja", Slobodana Šijana. 

Godine 1985. u dvorištu kuće sniman je film "Žikina dinastija", reditelja Zorana Čalića - kultna scena sa Dragomirom Bojanićem Gidrom, Markom Todorovićem, Jelenom Žigon i kosačicom za travu. 

Printscreen/YouTube/Angel comrade
Glumica Radmila Savićević iz serije "Srećni ljudi"

Veliku prepoznatljivost kod publike, kuća je stekla u televizijskim serijama "Srećni ljudi", gde je korišćena kao enterijer kuće Ozrena Soldatovića i "Gore-dole", gde je predstavljena kao dom porodice Jakšić, čiji su članovi glavni likovi serije. 

U novije vreme u kući su snimane serije "Miris kiše na Balkanu", reditelja Ljubiše Samardžića i "Senke nad Balkanom", Dragana Bjelogrlića.

Printscreen Youtube/ Svetlana Ceca Ražnatović
Svetlana Ceca Ražnatović

Takođe, pored većeg broja televizijskih reklama i muzičkih spotova, kuća možda najviše ostala upamćena po spotu za pesmu "Kukavica" iz 1993. godine od Svetlane Cece Ražnatović.

500 kvadrata i više od 20 soba 

Ova vila ušuškana kod Instituta za ortopediju Banjica, nedaleko od VMA, prostire se na 500 metara kvadratnih i sastoji se od više od 20 soba. 

U njoj postoji i veliki salon za goste, trpezarija i pet kupatila. 

Takođe, u jednom delu vile nalazi se i soba do detalja opremljena u "bosanskom stilu", koja danas predstavlja svojevrsni muzej sa očuvanim stilskim nameštajem i raritetima, kao što su - zidani šporet na drva, italijanski frižider iz 1953. i klavir star 130 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike