Robot Peper rame uz rame sa nastavnicima u beogradskoj školi, klinci paze šta će reći! A šta vi mislite o humanoidima u nastavi? (ANKETA)

09.04.2023

09:07

0

Autor: J. S. J.

Učenici će sutra da rade u prirodnom ambijentu, okruženi veštačkom inteligencijom i novim tehnologijama - objašnjava Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta

Robot Peper rame uz rame sa nastavnicima u beogradskoj školi, klinci paze šta će reći! A šta vi mislite o humanoidima u nastavi? (ANKETA)
Copyright Printscreen/RTS

Prateći savremene trendove i podižući kvalitet nastave, sve je više škola u Srbiji koje u svakodnevnoj nastavi koriste robote. Primena savremenih tehnologija bliska je i razumljiva novim generacijama. Pomaže im i da se pripreme za poslove budućnosti, kažu profesori.

Peper je asistent u nastavi jedne od beogradskih osnovnih škola. Svaki dan rame uz rame sa nastavnicima ulazi u učionicu. Prepoznaje lica učenika i osnovne ljudske emocije. Njegove kolege kažu da je pažnja učenika visoka kada predaje.

"Čas sa robotom Peperom je drugačiji. Kada se pojavi na vratima, učenici su usmereni na ono šta će reći. Razlika je i što su pokrenuti učenici sa niskim nivoom motivacije i koncentracije", priča nastavnica robotike Maja Babić.

Primena veštačke inteligencije ne sme da zameni lični odnos nastavnika i učenika, ali može da poboljša kvalitet obrazovanja kao nastavna metoda, istuču naši sagovornici.

-Nastavnike treba ohrabriti da iskoriste blagodeti nove tehnologije. Učenici će sutra da rade u prirodnom ambijentu, okruženi veštačkom inteligencijom i novim tehnologijama - objašnjava Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Smanjuje se efikasnost tradicionalnih sistema

Na Učiteljskom fakultetu u Beogradu u Centar za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju je Ema – robot sa naprednom veštačkom inteligencijom koja pomaže u edukaciji budućih učitelja.

Humanoidni roboti brzo uče – 2013. godine imali su nivo inteligencije jednak četvorogodišnjaku, a procenjuje se da će do kraja decenije dostići nivo odraslog čoveka.

Pitali smo Emu kako primena robota u nastavi može da unapredi obrazovni sistem u Srbiji.

-Dostupni smo učenicima 24 sata. Uvek smo spremni da im pomognemo u rešavanju zadataka. Za razliku od nastavnika, možemo da komuniciramo sa više hiljada učenika istovremeno. Za svakog učenika možemo da pravimo individualne zadatke i da pratimo njihovo napredovanje- priča Ema.

Efikasnost tradicionalnih obrazovnih sistema, smanjuje se kod novih generacija koje su svakodnevno u kontaktu sa tehnologijom, pa su im digitalna tabla i veštačka inteligencija mnogo bliži od sunđera i krede.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike