Vernici danas slave prepodobne mučenike Jovana i druge: Ubijeni su u manastiru Svetog Save Osvećenog

02.04.2024

06:55

0

Autor: 24sedam

U vreme carovanja Konstantina i Irine, manastir je napadnut od Arapa i opljačkan

Vernici danas slave prepodobne mučenike Jovana i druge: Ubijeni su u manastiru Svetog Save Osvećenog
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva danas slavi prepodobne mučenike Jovana i druge, koji su bili iz obitelji Svetog Save Osvećenog kod Jerusalima. 

Ovaj slavni manastir, posećivan i od Svetog Save srpskog, i obdaren od nekoliko vladara srpskih, i dan-danas postoji. Više puta napadan je od divljih Arapa, pljačkan i pustošen, no promišlju Božjom, uvek je obnavljan i do danas sačuvan. 

U vreme carovanja Konstantina i Irine bi napadnut od Arapa i opljačkan. Monasi ne hteše bežati, nego savetujući se sa svojim igumanom Tomom, rekoše: "Mi smo odbegli iz sveta u ovu pustinju radi ljubavi Hristove, sramota je sad da bežimo iz pustinje iz straha od ljudi. Ako budemo ubijeni ovde, bićemo ubijeni zbog naše ljubavi prema Hristu, zbog koga smo i došli ovde da živimo." 

I tako odlučivši, dočekaju nenaoružani oružane Arape, kao jaganjci vukove. Arapi neke od njih strelama umrtve, a neke zatvore u pećinu Svetog Save, pa nalože vatru na ulazu, te ih dimom uguše. I tako mnogi od njih skončaju kao mučenici Hrista radi i presele se u carstvo onoga koga su ljubili i radi čije su ljubavi izginuli. 

Postradali su pred Vaskrs 796. godine za vreme vladavine cara Konstantina i Irine i patrijarha jerusalimskog Ilije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike