Aleksandri Dinić je potrebna pomoć: Ima agresivni tumor koji prekriva veći deo mozga, za lečenje mesečno ide 19.000 evra!

24.03.2023

20:13

0

Prve simptome Aleksandra je osetila u vidu trnjenja ekstremiteta, a nekada čitave polovine tela

Aleksandri Dinić je potrebna pomoć: Ima agresivni tumor koji prekriva veći deo mozga, za lečenje mesečno ide 19.000 evra!
Copyright printscreen/Budi human

Aleksandra Dinić iz Sremske Mitrovice je 1995. godište i živela je normalnim životom jedne studentkinje prava sve dok 2020. godine nije osetila prve simptome bolesti za koju se kasnije otkrilo da je vrlo agresivni tumor na mozgu.

Prve simptome Aleksandra je osetila u vidu trnjenja ekstremiteta, a nekada čitave polovine tela.

Ubrzo zatim je krenula i korona, izolacija, a ona se saživela sa osećajem trnjenja koji se povremeno vraćao. Prve ozbiljnije glavobolje krenule su početkom 2022 godine, koje u kasnijim mesecima nisu mogli da umire ni najjači analgetici. U maju te godine poslata je na hitan magnet, gde je ustanovljen veliki edem mozga.

Njen put borbe je dug i mukotrpan, a tumor nije bilo moguće operisati. Međutim, za njeno lečenje se skuplja novac za dalje lečenje i terapiju personalizovanom vakcinom, međutim još jedno veliko razočaranje doživela je na konzilijumu u Nemačkoj.

- Bili smo veoma razočarani u decembru kada smo imali prvi konzilijum sa Nemačkom, i kada su nam rekli da oni nisu za to da se krene u proizvodnju personalizovanih vakcina, jer smo sve vreme iščekivali njihov pozitivan odgovor. U to vreme kontrolni magnet je pokazivao pogoršanje i proizvodnja vakcina je odložena do daljnjeg, dok se njeno stanje ne poboljša. Predložena je ciljana terapija antitumorskim lekovima. Na svu sreću, posle dva meseca ciljane terapije, kontrolni magnet je pokazao blago smanjenje tumora, ispričala je njena starija sestra, Nataša.

U ponedeljak, 13. marta ona je primila vest od njihovog doktora, koji je posrednik za Nemačku, da je konzilijum lekara iz Tubingena, nakon sto su videli Aleksandrin pozitivan odgovor na terapiju, dao zeleno svetlo za proizvodnju personalizovane peptidne vakcine, koja će biti gotova za četiri meseca.

Plan je da se nastavi sa ciljanom terapijom do daljnjeg, jer tumor mora da nastavi sa trendom smanjenja ili bar stagnacije. Podsećamo da se Aleksandra Dinić bori sa najagresivnijim tumorom mozga, Glioblastomom, koji u njenom slučaju nije moguće operisati, jer kao mreža prekriva veću površinu njenog mozga. Zbog toga je bitno napadati tumor sa više strana, i na taj način ne dozvoliti mu da se još više širi.

Njena porodica se hrabro drži na okupu, ali kako kažu, sada su već veoma psihički iscrpljeni.

- Pored bolesti i svega što ona nosi sama po sebi, imamo i tu veliku brigu da li ćemo imati dovoljno novca za njeno lečenje, koje mesečno iznosi 19.000 evra.

Aleksandra se i dalje muči sa svakodnevnim glavoboljama, kratkim epi napadima, i mučninama. Ono što njena porodica primećuje jeste da joj se kratkoročna memorija dosta popravila u odnosu na raniji period i da su glavobolje podnošljivije.

- Moja sestra je veliki heroj, jer dostojanstveno podnosi sve bolove i mogu reći da smo srećni što je ona baš takvog karaktera kakvog jeste. Ona vidi da i mi patimo zbog njenog stanja i snagom svog duha se trudi da prikrije svoje bolove i da nas na neki način poštedi. To nam daje veliku snagu da istrajemo, kaže njena sestra Nataša i dodaje:

- Ja znam da je 19.000 evra mesečno ogromna suma novca za terapiju, ali ako malo bolje pogledamo to je zapravo 11.000 poruka mesečno. 11.000 ljudi može da nas sa samo jednom porukom mesečno postedi svih muka. Naši bliski prijatelji, rodbina, kolege i sugrađani su dali i daju svoj maksimalan doprinos, pomalo smo iscrpeli sve mogućnosti finansiranja. Zato ovim putem želim da pošaljem apel svima koji čitaju ovaj tekst, da je jedna jedina vaša poruka, od ključnog značaja za život moje sestre, poručuje sagovornica.

Upiši 1360 i pošalji SMS na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001468223-53

Uplatom na devizni račun: 160-6000001468323-44

IBAN: RS35160600000146832344

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Dodatna uputstva za uplatu možete pronaći ovde

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike