Ušteda za vozače i do 150 evra: Prepravke vozila biće jednostavnije, predložene izmene zakona!

24.03.2023

20:16

0

Agencija za bezbednost saobraćaja predložila izmene zakona kojima bi vozači mogli da uštede i do 150 evra

Ušteda za vozače i do 150 evra: Prepravke vozila biće jednostavnije, predložene izmene zakona!
Copyright Profimedia

Agencija za bezbednost saobraćaja predložila je izmene Zakona o saobraćaju koje bi značajno uticale na smanjenje troškova vozača kod prepravki vozila.

Naime, što se tiče tehničkih pregleda oni su predložili da za neke manje prepravke na vozilima više ne bude potreban novi tehnički pregled, kao ni potvrda proizvođača.

Trenutno kod prepravke sem cne same usluge i ispitivanja vozila, morate dobiti od proizvođača potvrdu o saobraznosti koju neki naplaćuju i po 100 evra, ali tehnički pregled koji košta još oko 50 evra.

U agenciji su nam objasnili da je u Pravilniku o ispitivanju vozila opisano 15 karakterističnih slučajeva ispitivanja vozila a da prepravke mogu dovesti do raznih funkcionalnih promena na vozilu. A to znači da bi vozilo moglo biti manje stabilno, teže upravljivo i slično.

Ne mora sve da utiče na bezbednost kola

Međutim, u agenciji su uočili da neke stvari iz pravilnika ne moraju uticati na bezbednost vozila.

- Među navedenim karakterističnim slučajevima uz Pravilnika o ispitivanju vozila se već na prvi pogled mogu izdvojiti slučajevi kod kojih ne postoje dejstva koja izazivaju prethodno opisane uticaje i ne stvaraju značajnije promene bezbednosnih karakteristika, odnosno za čiju je detekciju neophodno vršenje tehničkog pregleda - kažu u agenciji.

A ti slučajevi su:
1. ugradnja uređaja za spajanje vučnog i priključnog uređaja
2. ugradnja zaštitne kabine ili rama na traktoru
3. ispitivanje vozila za koja nisu poznati ili su pogrešno upisani tehnički podaci u saobraćajnoj dozvoli
4. ispitivanje naknadno presvučenih stakala vozila unutrašnjom plastičnom prevlakom

- U slučaju usvajanja predloženih izmena Zakona kojima se predviđa brisanje iz Zakona navedene odredbe o izdavanju uverenja samo nakon utvrđivanja tehničke ispravnosti, omogućiće se da se bližim uslovima u propisu o ispitivanju vozila bliže uredi kada je potrebno utvrđivanje tehničke ispravnosti vozila - naglašavaju u agenciji.

Profimedia
Tehnički pregled

Oni dodaju da rade i na predlogu novog Pravilnika o ispitivanju vozila kojim će se prepravke razvrstati na veći broj karakterističnih slučajeva i finije odrediti kada je neophodno utvrđivanje tehničke ispravnosti vozila.

Iako nisu nadležni nad poslovima tehničkih pregleda, u agenciji naglašavaju da svi tehnički nedostaci moraju da se uklone kao i do sada.

- Vršenje tehničkog pregleda ne podrazumeva samo detekcije ispravnosti mernim uređajima na tehničkom pregledu već i različite vizuelne preglede. Svi nedostaci koji se prilikom tehničkog pregleda uoče u pogledu ispunjenosti uslova iz navedenog zakona i pravilnika, a koji se ne odnose na neispravnost vozila, uređaja i opreme vozila bi trebalo da se otklone. Uverenje o ispitivanju vozila se izdaje samo za vozilo kod kojeg su ispunjeni propisani uslovi - objasnili su oni.

Novo pravilo

Što se tiče potvrde načina prepravke od strane proizvođača, u agenciji su podsetili da je prema važećem zakonu propisano da se prepravke na vozilu mogu izvršiti samo sa smernicama koje određuje proizvođač ili predstavnik, sem kada se radi o ugradnji uređaja za pogon na alternativna goriva, ugradnj duplih nožnih komandi za obuku vozača i prepravki za osobe sa invaliditetom.

Profimedia
 

 

Međutim, oni predlažu da novo pravilo glasi ovako:

- Prepravka vozila mora biti izvršena u skladu sa smernicama proizvođača vozila, kada smernice za takvu vrstu prepravke postoje, osim u slučaju kada proizvođač, odnosno predstavnik proizvođača u Republici Srbiji, da saglasnost da se prepravka može izvršiti uz odstupanje od smernica proizvođača. Ukoliko za datu prepravku ne postoje smernice proizvođača vozila, prepravka se može izvršiti prema pravilima struke, uz ispunjenje zahteva propisa koji bliže uređuju ispitivanje vozila.- piše u odgovoru našem portalu.
 
Da bi pojasnili o čemu se radi, u agenciji su nam naveli sledeći primer ugradnje uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila za koje je, prema zakonu, potrebna potvrda proizvođača o načinu prepravke.

- Na tržištu se plasiraju homologovani uređaji za spajanje vučnog i priključnog vozila koji se mogu ugraditi na tačno određenu grupu vozila i za čiju ugradnju u praksi nije neophodna potvrda načina prepravke od strane predstavnika proizvođača vozila. Postoje i druge slične prepravke uglavnom na putničkim vozilima, za koje u praksi nije neophodna potvrda proizvođača kao što su naknadno zatamnjenje stakala, ugradnja ili izgradnja nekih uređaja ili mesta za sedenje - kažu oni i dodaju da se zbog svega toga predlaže ukidanje izdavanja potvrde načina prepravke vozila od strane proizvođača.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike