Vojska Srbije jača za "kazu" i "Erbas" helikopter! Ratno vazduhoplovstvo ove godine očekuju nove letelice

23.03.2023

21:36

0

Oni će za svega nekoliko nedelja biti spremni za isporuku Vojsci Srbije

Vojska Srbije jača za "kazu" i "Erbas" helikopter! Ratno vazduhoplovstvo ove godine očekuju nove letelice
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije spremno je za novi talas modernizacije vojne tehnike - prijem prvih "Erbasovih" helikoptera H-145M i transportnog aviona "kaza" istog proizvođača. 

Najkasnije na jesen prvi primerci ugovorene i plaćene tehnike naći će se u naoružanju naših snaga, koje će time zabeležiti novi tehnološki skok i niz novih operativnih sposobnosti.

To se posebno odnosi na isporuku transportnih aviona, budući da je ova komponenta avijacije jedan od gorućih problema srpske avijacije. Prema poslednjim informacijama, prvi od dva ugovorena aviona C-295 "kaza" kompletiran je u "Erbasovoj" fabrici u Sevilji, a za svega nekoliko nedelja biće spreman i za isporuku Vojsci Srbije.

Printscreen/YouTube/ United Aircraft Corporation
Ilustracija

Već za nekoliko meseci počinje i isporuka ugovorenih helikoptera H145M iz fabrike u Nemačkoj, gde je već spremna prva iz kontingenta od deset ugovorenih letelica. Reč je o VIP primerku, namenjenom za prevoz važnih ličnosti, koja je prigodno ofarbana u boje srpske trobojke. Prijem ove letelice očekuje se u letnjim mesecima, posle čega počinje isporuka prema ugovorenoj dinamici. Svi helikopteri trebalo bi da budu na nivou "H-fors" 3, koji omogućava ugradnju složenih sistema i modernog naoružanja, a u istom paketu je i simulator dragocen za obuku pilota.

Ovo je, međutim, samo deo srednjoročnih planova modernizacije srpskog Ratnog vazduhoplovstva, koje će u sledećih nekoliko godina dobiti sasvim novo lice i snagu. U središtu šire modernizacije, ipak, nalazi se lovačka avijacija koju trenutno čini eskadrila "migova 29", kojima do kraja ove decenije ističu resursi korišćenja. Njihovo mesto, sva je prilika, zauzeće avioni "rafal" francuskog proizvođača "Daso", sa kojim vojni vrh Srbije već duže vreme pregovara.

Profimedia
 

 - Ukoliko se postigne dogovor sa Francuzima o kupovini "rafala" biće to ključni trenutak za srpsko Ratno vazduhoplovstvo. JNA je napravila u svoje vreme strateško usmerenje ka sovjetskoj avio-tehnici, a istim kursom je nastavljeno i u naše vreme. Prelazak na zapadnog proizvođača aviona, neće biti ni jeftin, ni jednostavan, ali u sadašnjim uslovima čini se da je to neminovnost - kaže vazduhoplovni pukovnik u penziji Milan Živković

Nabavka "rafala", prema najavama vrha države, koštaće i do tri milijarde evra, što uključuje eskadrilu savremenih multifunkcionalnih letelica, naoružanje, obuku, kao i osnovni tehnološki paket.

Svoje mesto u planovima opremanja i dalje ima modernizacija domaćeg  jurišnika "orao", koji ne gubi važnu ulogu u podršci snagama na zemlji. Sve intenzivnije se, međutim, razmišlja o kupovini podzvučnog aviona za obuku, koji bi u budućnosti zamenio "supergaleb G4". U planu su investicije u kadar, pre svega pilotski, ali i tehnički sastav, koji će sa novim nabavkmaa biti suočen sa sasvim novim izazovima. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike