Ministarstvo zdravlja potvrdilo saznanja 24sedam o povlačenju be-se-že vakcine: Evo koliko bočica je izbačeno iz upotrebe!

22.03.2023

13:01

0

Autor: R.M.

Sporna serija je povučena u roku od 24 časa sa teritorije cele Srbije i zamenjena novom serijom pa nije došlo do nestašica pomenute vakcine.

Ministarstvo zdravlja potvrdilo saznanja 24sedam o povlačenju be-se-že vakcine: Evo koliko bočica je izbačeno iz upotrebe!
Vakcine - Copyright Profimedia

Ministarstvo zdravlja oglasilo se povodom informacije o povlačenju be-se-že (BCG) vakcine Instituta "Torlak", potvrdivši da je jedna serija povučena.

- Vodeći brigu o bezbednosti i zdravlju stanovništva Republike Srbije, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek "BCG vakcina, liofilizovana" usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog leka, broj 2710822 sa teritorije cele Republike Srbije - piše u saopštenju.

Oni su naglasili da je "Torlak 16. marta izvršio povlačenje zatečenih količina od ukupno 834 bočice predmetne vakcine.

- Takođe vas obaveštavamo, da je u cilju održavanja kontinuiteta obavezne imunizacije pacijenata i elimininacije mogućnosti za nestašicom predmetnog leka, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" istovremeno izvršio snabdevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom BCG vakcine. Istovremeno, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je odmah po dobijanju informacije o potencijalnom minimalnom odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, obavestio sve zdravstvene ustanove kako o povlačenju svog proizvoda, tako i o nastavku kontinuiranog snabdevanja zdravstvenih ustanova novim količinama odgovarajuće vakcine, a sve u cilju nastavka obavezne imunizacije stanovništva Republike Srbije predmetnom vakcinom - dodaje se u saopštenju.

Inače, sporna serija je povučena u roku od 24 časa sa teritorije cele Srbije i zamenjena novom serijom pa nije došlo do nestašica pomenute vakcine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike