Povučena serija Torlakove be-se-že vakcine za bebe: Opoziv izvršen zbog sumnje da kvalitet ne odgovara deklaraciji

22.03.2023

11:50

0

Autor: R.M.

Izvor 24sedam kaže da je serija povučena sa trake nakon što je došlo do sumnje da je efikasna, ali da su ostale Torlakove vakcine ispravne

Povučena serija Torlakove be-se-že vakcine za bebe: Opoziv izvršen zbog sumnje da kvalitet ne odgovara deklaraciji
vakcina - Copyright Profimedia

Jedna serija be-se-že (BCG) vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak povučena je iz upotrebe zbog sumnje u smanjenu efikasnost, saznaje 24sedam.

Izvor našeg portala kaže da je serija povučena sa trake nakon što je došlo do sumnje da je efikasna.

- Kontrolom je utvrđeno da postoji 8 odsto neefikasnosti, mada je dozvoljeno trideset. Uprkos tome, ona je povučena mada ne bi bila štetna ni da je otišla u upotrebu - kaže naš izvor.

S druge strane, u dopisu koji je "Torlak" poslao bolnicama piše da se radi o seriji 27108022 a se lek "opoziva zbog sumnje u kvalitet proizvoda", odnosno potencijalnog odstupanja broja živih bakterija Bacillus Calmette–Guérin u odnosu na ono što piše na deklaraciji.

U opozivu se naglašava da treba zaustaviti isporuku i korišćenje proizvoda, a distributeri se upozoravaju da treba da obaveste subjekte ako je došlo do isporuke.

Naš izvor tvrdi da sem ove serije ostale be-se-že vakcine sa "Torlaka" su u redovnoj upotrebi i nisu problematične.

Inače, be-se-že vakcina se primarno koristi protiv tuberkuloze i uobičajna je jedna doza kod zdravih beba u što skorijem roku nakon rođenja.  Stopa zaštite traje od deset do dvadeset godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike