Nakon što je otkriven propust vakcinisano 553 dece be-se-že vakcinom

24.11.2022

08:10

0

Do sada je vakcinisano 553 dece, među kojima 468 u Beogradu i 85 van glavnog grada

Nakon što je otkriven propust vakcinisano 553 dece be-se-že vakcinom
Vakcine - Copyright Profimedia

Nakon izvršene revizije i dopune spiskova dece za vakcinaciju BCG vakcinom, potrebno je da se vakciniše ukupno 676 dece, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Do sada je vakcinisano 553 dece, među kojima 468 u Beogradu i 85 van glavnog grada.

Za vakcinaciju je preostalo još 123 dece - 108 u Beogradu i 15 na teritoriji van Beograda.

Ukupno su zakazana 24 termina, a roditelji 40 dece nisu se pojavili u vreme zakazanog termina.

Ministarstvo navodi da je desetoro dece imalo privremene kontraindikacije.

Roditelji 40 beba, koji još nisu zakazali ponuđeni termin, obavešteni su još jednom da to mogu da učine.

Napominjemo da deca mogu biti vakcinisana ovom vakcinom sve dok ne napune godinu dana, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Umesto BSG vakcine, 600 beba od 16. septembra do 19. oktobra u GAK "Narodni front" u Beogradu primilo je fiziološki rastvor.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da deca nisu ugrožena, kao i da će vakcinu primiti u narednom periodu.

- Potpuno su deca bezbedna, znate da se BSG vakcina daje do 12 meseca života, tako da mi nismo zakasnili sa vakcinacijom te dece - dodala je Grujičićeva.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet u vezi sa navodima da je u GAK "Narodni front" 600 beba umesto BSŽ vakcine dobilo fiziološki rastvor.  

Vakcina koja je spasila čovečanstvo

Profimedia
 

 

Većina odraslih visoko na levoj ruci ima ožiljak od primljene BSG (be-se-že) vakcine još u porodilištu. Ovu vakcinu protiv tuberkuloze primaju sva novorođenčad pre nego što budu otpuštena iz porodilišta. 

Posebno interesovanje za njen značaj, ali i rizike ako dete ne primi be-se-že vakcinu po rođenju, izazvala je informacija da su novorođenčad u GAK Narodni front umesto ove vakcine, greškom apotekara, primila fiziološki rastvor. Ministarka zdravlja Danica Grujičić saopštila je da će sve bebe, koje su primile fiziološki rastvor, u narednom periodu primiti be-se-že vakcinu.

Još početkom prošlog veka umiralo se od tuberkuloze, a onda je stigla vakcina koja je, može se slobodno reći, spasila čovečanstvo i to zahvaljujući Alberu Kametu i Kamiju Guerinu, dvojici francuskih naučnika, izumiteljima vakcine koja je prvi put upotrebljena pre sto godina u Parizu.

Ukoliko novoređenče ne može da primi vakcinu iz objektivnih razloga odmah po rođenju, onda je potrebno da je primi u prvih godinu dana života, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beograda. Prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima koji je izdalo Ministarstvo zdravlja, vakcinacija protiv tuberkuloze je obavezna u Srbiji za sve osobe, osim onih sa „trajnim kontraindikacijama."

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike