Slučaj be-se-že vakcine: Oglasilo se tužilaštvo - zakazala komunikacija između sestara i farmaceutskih tehničarki

12.12.2022

11:30

0

Autor: J. S. J.

Podneti su prekršajni postupci protiv odgovornih lica. U izveštaju se navodi da je došlo do greške u komunikaciji između farmaceutskih tehničarki i medicinskih sestara sa Odeljenja neonatologije

Slučaj be-se-že vakcine: Oglasilo se tužilaštvo - zakazala komunikacija između sestara i farmaceutskih tehničarki
Ilustracija - Copyright Profimedia

Javnost je ostala zatečena kada je ministarka Danica Grujičić krajem oktobra obelodanila da je čak 600 beba u GAK „Narodni front“ primilo fiziološki ratsvor umesto be-se-že vakcine.

Ubrzo zatim Prvo osnovno javno tužilastvo u Beogradu formiralo je predmet, a sada je doneta i odluka da krivični postupak protiv odgovornih neće biti pokrenut jer novorođenčad nisu bila ugrožena, a i vakcinacija je obavljena naknadno. Podneti su prekršajni potupci protov odgovornih lica.

Odmah je upućen i zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Policijskoj upravi za Grad Beograd, UKP, Prvom odeljenju, a u pravcu otkrivanja da li je bilo propusta u radu zaposlenih u GAK „Narodni front“ i utvrđivanje da li se u njihovim radnjama stiču obeležja krivičnog dela.

Tužilaštvu je nadležna policijska uprava dostavila detaljan izveštaj iz kog proizilazi da je došlo do greške u komunikaciji između farmaceutskih tehničarki i medicinskih sestara sa Odeljenja neonatologije, te da farmaceutske tehničarke nisu izvršile uvid u uputstvo na BCG vakcinama novog proizvođača i nisu o dilemama i nedoumicama obavestile načelnika Kliničke apoteke.

Dalje se navodi da, imajući u vidu da se radi o vakcinama novog proizvođača koje se sastoje od dve ampule sa praškom za suspenziju i sa rastvorom, došlo je do neadekvatnog vakcinisanja BCG vakcinom 676 novorođenčadi koja su umesto BCG vakcinom vakcinisana samo rastvaračem – fiziološkim rastvorom.

Takođe, u izveštaju je navedeno da deca time nisu bila ugrožena već da samo nisu vakcinisana potrebnom i propisanom dozom BCG vakcine, te da su preduzete mere evidencije svih beba koje su neadekvatno vakcinisane fiziološkim rastvorom za BCG vakcinu u cilju pozivanja i ponovnog vakcinisanja ispravno rastvorenom vakcinom.

Prvo osnovno javno tužilaštvo - deca nisu bila ugrožena

Profimedia
 

 

Nakon uvida u dostavljeni izveštaj, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je spise predmeta dostavilo na ocenu nadležnosti Višem javnom tužilaštvu u Beogradu radi eventualnog razmatranja krivičnog dela nesavestan rad u službi. Međutim, tužilaštvo je 8. decembra vratilo na nadležnost spise predmeta, navodeći da se ne radi o krivičnom delu iz nadležnosti njihovog tužilaštva.

Prvo osnovno javno tužilaštvo je potom donelo odluku o nepokretanju krivičnog postupka, jer iz prikupljenih obaveštenja proizilazi da novorođenčad ovakvom neadekvatnom vakcinacijom nije ugrožena, da je obavljen epidemiološki nadzor, te da su preduzete mere vezane za adekvatnu ponovnu vakcinaciju. Kako je navedeno, podneti su prekršajni postupci protiv odgovornih lica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike