Danas su Mladenci: Praznik vernosti i ljubavi u srpskoj tradiciji (VIDEO)

22.03.2024

06:55

0

Autor: 24sedam

Ovaj praznik se tradicionalno slavi kao dan mladih supružnika, koji su se venčali u prethodnoj godini ili u prvoj godini braka nakon 22. marta

Danas su Mladenci: Praznik vernosti i ljubavi u srpskoj tradiciji (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik Mladence, koji je posvećen sećanju na stradanje Svetih 40 mučenika sevastijskih. 

Ovaj praznik se tradicionalno slavi kao dan mladih supružnika, koji su se venčali u prethodnoj godini ili u prvoj godini braka nakon 22. marta.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje jednog puka vojske u gradu Sevastiji, koji su za vreme cara Likinija 320. godine prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani.

Oni su ovenčani vencima ljubavi Hristove, što je simbol koji ukazuje na vernost i ljubav koju mladi supružnici treba da gaje jedno prema drugom.

Printscreen / Youtube / Hram TV
 

Na ovaj dan, domaćice ustaju rano ujutru i umese 40 kolačića od pšeničnog brašna, koji se nazivaju mladenčići. Oni se premazuju medom i simbolizuju srećan, dug i sladak život. Mladenčići se daruju deci i gostima koji posete kuću pre podne.

Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da hrana koja se sprema tog dana mora biti posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom, a ne bi trebalo raditi ni u polju ni u kući.

Ovaj praznik je važan za srpsku kulturu i tradiciju, a bračni parovi koji ga obeleže smatraju se blagoslovenim i srećnim. 

Danas će mladi supružnici otvoriti vrata svoje kuće i dočekati goste, koji će im pokloniti simbolične darove i time im pomoći na početku njihovog zajedničkog života.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike