Patrijarh poručio: Crkvu niko ne treba da uči šta je Kosovo i Metohija i kako da postupa u vezi sa njim

03.03.2023

21:40

0

Autor: M. Vu.

Posle molebana koji je služio za Srbe i njihove svetinje na Kosovu i Metohiji, patrijarh je poručio da SPC nikada neće odustati od onoga što su branili naši sveti preci

Patrijarh poručio: Crkvu niko ne treba da uči šta je Kosovo i Metohija i kako da postupa u vezi sa njim
Patrijarh Porfirije - Copyright TANJUG / RADE PRELIĆ

Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uvek bila uz srpski narod na Kosovu i Metohiji, da nikada nije odstupala od KiM i da ga nikada nije napuštala, pa neće ni sada.


Posle molebana koji je služio u Hramu Svetog Save za Srbe i njihove svetinje na Kosovu i Metohiji, koji je takođe služen i u još četiri hrama SPC u Beogradu, patrijarh je poručio da SPC nikada neće odustati od onoga što su branili naši sveti preci i da će uvek biti molitvom uz one koji su ostali na svojim ognjištima.

- Sazvali smo ovo smireno zato što smo narod Božji i znamo šta za nas znači Kosovo i Metohija, jer je crkva na KiM uvek bila crkva i nikada nije odstupala od KiM i nikada ga nije napuštala. Nikada nije ostavljala narod svetinje, gradove i sela. Nikada pa ni sada. Crkva je na KiM i sada i biće, pošto znamo da to Gospod hoće - poručio je Porfirije.
24sedam/Goran Sivački
 


Kako je rekao, ne iz praznih kabineta, ne zvonom nego delom, crkva je kroz vekove čuvala kosovski duh i nosila ga gde god da je narod i širila ga.

- Naša crkva, zajedno sa narodom, odlično zna važnost Kosova i Metohija, svakog pedlja njene teritorije. Stoga nema potrebe, niko ne treba da uči Crkvu šta je Kosovo i kako treba da postupa u vezi sa Kosovom i oko Kosova - istakao je Porfirije.

Dodao je da se mnogi sada pitaju zašto se ne oglašava Crkva i šta misli.

- Pored dobronamernih, koji biće Crkve ne razumeju ili bi hteli da je kroje po svojoj slici i prilici, najinteresantiji su nam oni koji takva pitanja postavljaju, a od Crkve im se kosa na glavi podiže. Kada se oni pitaju zašto Crkva ćuti, dužnost nam je da im poručimo da se mole Bogu da prosvetli njihov um - rekao je patrijarh.

Takvi bi, kaže, da i u ovim teškim vremenima, još više seju smutnju i haos.

- Hteli bi da jedne drugom prozivamo, da niko ne pokaže ni dozu smirenja, makar u dane Četrdesetice, pa bi da Crkvu upregnu da bude u njihovom programu izvođač radova u nedobronamernom i licemernom radu. Mi dobro znamo da je njima do Kosova stalo koliko i do lanjskog snega. Crkva se uvek neumorno oglašavala o KiM i svedočila istinu o KiM. I to što je radila u prošlosti, činiće i u budućnosti - poručio je patrijarh.

TV Hram printscreen
 

Naglasio je da se neki pitaju zašto Crkva u dane posta i teške vremena poziva na molitvu, u stilu „nema šta pametnije da radi, crkva se moli“ a takvima patrijarh poručuje da je najjače oružje koje ima hrišćanin molitva.

- Zato ćemo svakodnevno u ovom i ostalim hramovima moliti se za KiM. Nemamo ništa protiv da svako izrazi brigu o svetoj srpskoj zemlji KiM na svoj način i da ga organizuje izvan hrama. Ali Crkva ne može pristati da se bez nje izvan hrama neko oblači u njeno ime i koristi njeno ime bez obzira o kojoj vrsti organizacije se radi. Bez obzira što može imati istinske i časne namere - naglasio je patrijarh.

Ističe da Crkva zna ko je i šta je, a da iza raznih organizacija ne znaju ko stoji, a često to ni oni sami ne znaju.

Mi moramo voditi računa, kao crkva, ističe, zbog odgovornosti, da budemo oprezni i da ne dozvolimo sebi da na bilo koji način budemo upotrebljeni, čak i kada neko ima najjbolje namere.
„Crkva nikada nije bila, niti će biti, niti može biti faktor sukoba, već mesto za razumevanje i tešenje. Ona je tu da teši da bude kompas i orijentir, a nikako da doprinosi razdorima“, poručio je patrijarh Porfirije, preneo je Tanjug.

Zaključio je da smo potrebni jedni drugima i da zato Crkva nikada neće dozvoliti da ustanemo jedni protiv drugih.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike