Bodu se u stomak lekom za dijabetes samo da bi smršali: Lek koji je postao hit u Srbiji veoma opasan, a možda izaziva i rak štitne žlezde!

25.01.2023

19:15

1

Autor: R.M.

Lek postao toliko popularan da ga nema dovoljno čak ni u Evropi

Bodu se u stomak lekom za dijabetes samo da bi smršali: Lek koji je postao hit u Srbiji veoma opasan, a možda izaziva i rak štitne žlezde!
dijabetičar - Copyright Profimedia

Lek Ozempik (Ozempic) trenutno je jedan od najprodavanijih lekova u Srbiji ali zato što ga, sem dijabetičara kojima je namenjen, uzimaju potpuno zdrave osobe i to da bi smršale bez dijete

Na zloupotrebu ovog leka se žalila i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, koja je objasnila da je potražnja za lekom ogromna iako ima neželjena dejstva i namenjen je dijabetičarima.

- Problem nije sa nabavkom, već sa proizvodnjom, jer ga nema dovoljno. Radimo na tome da sprečimo neracionalno korišćenje tog leka, inspekcija Ministarstva zdravlja i RFZO su krenuli u kontrolu... Ne može se koristiti taj lek bez pauze, a nakon upotrebe leka dolazi do vraćanja kilaže, i to je samo jedno od neželjenih dejstava ukoliko se ne upotrebljava u skladu sa namenom - naglasila je Škodrićeva.

Međutim, problem ovaj lek nije popularan samo u Srbiji već globalno a tome su doprinele i pojedine slavne ličnosti poput Ilona Maska, vlasnika "Tesle" i "Tvitera". Iako je Mask nedavno kritikovao na mreži zloupotrebu sličnih lekova, on je naveo da je i sam koristio Ozempik i efikasno smršao. Nakon toga naglo je skočila pretraga o terapijim ovim lekom, a trenutno se prodaje i na "crnom tržištu".

Inače, radi se o leku koji se ušpricava u stomak jednom nedeljno a doza se vremenom povećava.

Printscreen/YouTube/60 Minutes
 

 

Namenjen samo gojaznim dijabetičarima

Endokrinolog prof. dr Aleksandra Jotić kaže za 24sedam da je ovaj lek namenjen lečenju osoba sa tipom 2 dijabetesa koje su prekomerno uhranjene ili gojazne i imaju već neku od kardiovaskularnih komplikacija.

- Ovaj lek smanjuje vrednosti nivoa šećera u krvi tako što povećava lučenje sopstvenog insulina od strane pankreasa, smanjuje apetit, u manjoj meri usporava pražnjenje želuca. Najčešći neželjeni efekti su od strane gastrointestinalnog trakta poput mučnine, povraćanja, dijareje. A posebne mere opreza su potrebne kod osoba sa bolestima pankreasa - kaže dr Jotić.

Na pitanje kakve nuspojave može izazvati kod osoba koje nemaju dijabetes ona odgovara da kod njih ne treba da se primenjuje.

- Lek Ozempik se ne primenjuje kod gojaznih osoba koje nemaju tip 2 dijabetesa, s obzirom da za ovu indikaciju nije registrovan u ovoj dozi - kaže ona.

Dodaje da nema podataka o vremenskom ograničenju dužine primene leka u tipu 2 dijabetesa.

Profimedia/Pixabay
Ilustracija

 

- Ukoliko nema neželjenih efakata koje sam prethodno spomenula, lek se sasvim bezbedno može primenjivati u hroničnoj terapiji tipa 2 dijabetesa uz redovne kontrole nadležnog endokrinologa - kaže ona.

- Gubitak u telesnoj masi koji se registruje nakon primene leka kod osoba sa tipom 2 dijabetesa je posledica takozvanog centralnog dejstva, tj. osećaja sitosti i smanjenja apetita. Pored samog leka, neophodna je i promena životnog stila kao i navika u ishrani, od čega ukupno zavisi kako inicijalni gubitak u telesnoj masi, tako i održivost telesne mase - objasnila je ona.

Može izazvati rak kod glodara, za ljude nije sigurno

Međutim, na sajtu o leku Ozempik postoji zabrinjavajuće upozorenje. Naime, piše da on može prouzrokovati ozbiljne spoljne efekte uključujući i mogući tumor štitne žlezde. 

Naglašava se da se korisnici obrate lekaru ukoliko dobiju kvržicu na vratu, otok, promuklost, probleme sa gutanjem ili kratak dah.

- Ovo mogu biti simptomi raka štitne žlezde. U studijama sa glodarima Ozempik i lekovi koji deluju kao Ozempik izazvali su tumore štitne žlezde, uključujući i rak štitne žlezde. Nije poznato da li će Ozempik kod ljudi izazvati tumore štitne žlezde ili vrstu raka štitne žlezde koji se zove medularni karcinom štitne žlezde (MTC) - piše na sajtu.

Takođe, piše da se lek ne koristi ukoliko je pacijent ili neko u njegovoj porodici imao MTC ili višestruku endokrinu neoplaziju TIP 2, poznatu i kao feohromocitom.

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike