Brojimo ubijene žene, umesto da sprečimo ubistva! Stanojević: Lome im ruke, jagodične kosti, noge, kolena... a najčešće ubijaju nožem!

07.03.2023

07:15

0

"Društvo ne smatra da je to neka tema koju treba posebno tretirati, nego samo prihvatamo"

Brojimo ubijene žene, umesto da sprečimo ubistva! Stanojević: Lome im ruke, jagodične kosti, noge, kolena... a najčešće ubijaju nožem!
violence-gbb5a36765_1920 (2) - Copyright Printscreen Youtube/RTS Pixabay

Od početka godine čak 9 žena je ubijeno, čime je femicid u prva dva meseca ove godine porastao čak 350 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada su ubijene dve žene.

Sa ovako crnom statistikom Srbija dočekuje Međunarodni dan žena 8. mart.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže za 24sedam da se u proteklih godinu dana objektivno ništa nije promenilo što se tiče smanjenja nasilja nad ženama.

- Prosto ne vidim promene koje bi mogle da nam daju neki optimizam da će biti bolje. Imamo devet ubijenih žena od prošle godine. To je mnogo veći broj nego što je bio u istom periodu prošle godine, a to nam ne daje neku nadu da će se nešto promeniti. Godinama su slične stvari u pitanju i mislim da se tom problemu ne pridaje dovoljno pažnje. I da mi kao pojedinci i društvo ne mislimo da je to neka tema koju treba posebno tretirati, nego samo prihvatamo. Mi, ustvari, brojimo žrtve umesto da pomognemo da do žrtava ne dođe - izjavila je Stanojevićeva.

U Sigurnu kuću trideset žena mesečno

Ona dodaje da se mesečno u sigurnu kuću primi oko trideset žena, s obzirom da postoji licenca koja ograničava veći broj, ali da se na osnovu ovih cifara ne može procenjivati opšte stanje što se tiče nasilja nad ženama.

Profimedia
Ilustracija

Stanojevićeva kaže da su to često žene sa decom, ima i onih bez dece a naglašava da postoje i žene koje su žrtve nasilja od strane svoje dece.

 - To se godinama dešava i to nije ništa novo, nego kada su stariji u pitanju mi nemamo mnogo sluha za to pa se o tome mnogo i ne priča. Ali, suštinski, veliki broj žena u Srbiji je žrtva nasilja svoje dece. Uostalom, imate veliki broj žena ubijenih od strane sinova ili ćerki, tako da to nije ništa novo - dodaje ona.

Deca sve više napadaju majke

Stanojevićeva kaže da ubice i nasilnici najčešće za napade koriste oruđe, a ne oružje.

- U većini slučajeva je nož glavno sredstvo za izvršenje krivičnih dela. Ali ima i onih koji nose oružje, legalno ili ilegalno, i koriste ga za ubistvo partnera a posle često i sebe. Nažalost, to je sve vrlo prisutno - kaže Stanojevićeva.

Ipak, najčešći oblik nasilja je zapravo fizičko nasilje.

- Prebijanje, povređivanje, lomljenje ruke, jagodične kosti, nogu, kolena... sve je to vrlo prisutno i to su teža krivična dela. Kada je u pitanju tih slučajeva ima približno isto, a to su brojevi koji se sa malim razlikama ponavljaju iz godine u godinu - objasnila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike