"Sramotne su i blage": Roditelji dece stradale u saobraćajnim nesrećama traže oštrije kazne za bahate vozače

20.02.2023

11:42

0

Roditelje stradale dece primila je danas ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, a tom prilikom su joj predali zahtev za pooštravanje kazni za prekršaje i za krivična dela počinjena u javnom saobraćaju

"Sramotne su i blage": Roditelji dece stradale u saobraćajnim nesrećama traže oštrije kazne za bahate vozače
Ilustracija - Copyright Profimedia

Danas su okupili roditelji dece stradale u saobraćajnim nesrećama. Vera Janković, majka devojčice Nikoline nastradale u saobraćajnoj nesreći 1. januara rekla je danas da su roditelji revoltirani malim kaznama za ubice dece u saobraćaju. Dodala je i da traže izmene zakona i oštrije kazne za vozače.

Roditelje stradale dece primila je danas ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, a tom prilikom su joj predali zahtev za pooštravanje kazni za prekršaje i za krivična dela počinjena u javnom saobraćaju, kao i za bolju, uočljiviju zaštitu pešačkih prelaza tzv. ležećim policajcima i jakim noćnim osvetljenjem.

Jankovićeva je rekla i da roditelji traže izmene zakona i oštrije kazne za vozače koji su nesavesnom vožnjom „zavili porodice u crno“ i dodala da je jasno da će se „ubicama njihove dece suditi po važećim zakonima“, ali da im je cilj da se pooštravanjem kazni spreče ovakve tragedije.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

- Poslali smo pismo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a na naš zahtev da nas prime prva nas je pozvala ministarka Kisić koja nas je ljudski primila i razumela i pozvala ministarku pravde da nas primi. Javio nam se i ministar Goran Vesić koji je rekao da će da nas primi sledeće sedmice - rekla je Janković.

Kazne za ubice sramotne

Jankovićeva kaže da su roditelji čija su deca nastradala revoltirani, jer su kazne za ubice dece u saobraćaju, kako je rekla „sramotne i blage“.

- Ili nula meseci, 17 meseci ili tri godine i to su kazne za počinioce u zatvorima otvorenog tipa. To znači da imaju godišnji odmor, slobodne vikende i da imaju pravo da posle dve trećine odslužene kazne budu pušteni na slobodu. Za ubistvo jelena dobijete tri godine, a za ubistvo dece u saobraćaju mnogo manje - rekla je Janković.

Ona je rekla da je iz očaja kontaktirala porodice koje su doživele istu tragediju i da su se neformalno povezali.

- Napravili smo onlajn peticiju koju je do sada potpisalo 17.000 ljudi, da se što pre izmene zakoni po kojima će ubice dece biti osuđene na 15 do 30 godina zatvorske kazne, gde će presude čekati u pritvoru, a ne na slobodi, što je sada slučaj - kazala je Janković.

Printscreen/Facebook/pravda za Nikolinu
 

Ona je dodala da takvi zakoni postoje u skandinavskim zemljama, a posledica toga je, prema njenim rečima, da u Oslu i Helsinkiju u poslednje dve godine, ne postoji nijedan ubijen pešak.

- U Srbiji imamo katastrofalne rezultate, svake godine gine sve više pešaka u saobraćajnim nezgodama - rekla je Janković.

Otac preminulog Bogdana Aleksandar Gavrilović iz Vlasotinca kazao je da je njegov sin stradao kao biciklista i da ga je pregazio auto.

- Taj momak koji je pregazio našeg sina nije dobio ni dan pritvora. To se desilo 13. septembra, a dete je preminulo 16. septembra. Zamenik javnog tužioca iz Leskovca poslao je našoj porodici obaveštenje da je predmet arhiviran i da niko nije kriv. To je posle najtežeg gubitka koji smo imali dodatno poniženje za porodicu i poraz - rekao je Gavrilović.

Majka nastradale jedanaestogodišnje Nađe, Jelena Tasić je kazala da je njena ćerka stradala u zoni škole dok se kretala van kolovoza i dodala da svakodnevno sreće čoveka koji je udario kolima njeno dete, kada krene na groblje, te da je on i dalje na slobodi.

U delegaciji roditelja su takodje bili Esko Zećović, otac stradale Melise u Novom Pazaru i Aleksandra Vujić iz Obrenovca, majka dečaka Maksima koji je stradao 2023.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike