Neodgovorni vlasnici opasniji od svake rase: Ko je kriv ako vas napadne pas na ulici i šta da radite ako se to desi?

17.02.2023

09:51

0

Autor: J.N.

Neka istraživanja pokazala su da se u čak tri četvrtine slučajeva napada psa na čoveka radi o vlasničkim psima, dok lutalice to ređe rade

Neodgovorni vlasnici opasniji od svake rase: Ko je kriv ako vas napadne pas na ulici i šta da radite ako se to desi?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ako vaš pas ugrize nekog na ulici, vlasnik je krivično odgovoran, kaže zakon.

U poslednje vreme zabeležen je veliki broj napada pasa, užas u Boru gde su stafordi izujedali ženu, poslednji je u nizu.

Neka istraživanja pokazala su da se u čak tri četvrtine slučajeva napada psa na čoveka radi o vlasničkim psima, dok lutalice to ređe rade.

Gde je onda problem? U neodgovornim vlasnicima, složiće se ljubitelji pasa i poznavaoci ove teme.

Da li će psi napasti, stručnjaci kažu, umnogome zavisi od karaktera vlasnika, ali i načina na koji ih tretiraju kod kuće.

Šta kaže zakon?

Zakonska regulativa jasna je po pitanju kažnjavanja, a Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca u Beogradu kaže da su nadležni odgovorni za kontrolisanje najpre uslova u kojima se ljubimci drže, ali i poštuju li se pravila prilikom izvođenja u javnost.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Psi mogu slobodno da se kreću u parku od 22 sata uveče do devet sati sledećeg dana (preko leta), odnosno od osam sati uveče do 10 sledeće dana tokom zime.

Kada su u pitanju psi koji imaju svog vlasnika zakon o njhovom držanju je jednostavan – u šetnju sa povocem i korpicom za njušku. Za nepoštovanje kazna ide od 5.000 dinara do više desetina hiljada.

Prema zakonu kojim se uređuje veterinarstvo, psi ili mačke mogu se izvoditi na javnu površinu ukoliko su vakcinisani protiv besnila i obeleženi, stoji u Odluci u članu 18.

Postoje li "opasne rase" i ko pravi tu podelu?

Ne postoji jasna podela na "opasne" i "pitome" rase. Da li će pas napasti zavisi od više faktora - zdravstvenog stanja, načina tretiranja od strane vlasnika (da li pas dobija batine, veći deo vremena provodi zatvoren u boksu ili nekom skučenom prostoru, neadekvatno se hrani odnosno gladuje...

24sedam/M.K.
 

- Ne postoji opasan pas već samo opasan vlasnik. Nijedan pas se ne rađa agresivan, takvim ga napravi način tretiranja. Životinja prirodno napada ako se oseti ugroženom ili ako je mučena - rekla nam je Ivana, inače vlasnica pansiona za pse.

Istog mišljenja je i kinološki sudija Nemanja Jovanović, koji je u ranijoj izjavi za 24sedam rekao da pas ne sme da napada ako je socijalizovan na pravi način.

- Socijalizacija psa je neki vid treninga u kome se pas sretne sa raznim situacijama tokom život i treba da reaguje adekvatno. Ne mogu da kažem da su krivi psi. Pre svega je kriv vlasnik, odnosno osoba koja je nadležna da se stara o psima - rekao je Jovanović.

Problem prave nesavesni vlasnici koji često svoje ljubimce puštaju da trče slobodno po parkovima i ulicama, bez korpe i povoca uz obavezno "ne brinite, neće on...". 

Profimedia
 

Javnost još pamti tragediju s početka godine, kada su novinara Vladana Radosavljevića nasmrt izujedali psi, pored vikendice na Kosmaju. Iako je stigao da pozove suprugu upomoć, tragično je preminuo.

U aprilu prošle godine, jedan staford je napao dečaka (7) u Leskovcu kada je pobegao vlasniku, a javnost pamti i jeziv slučaj iz Sente, koji se dogodio 2021. godine, kada su mužjak i ženka rotvajlera nasmrt izujedali četvorogodišnjeg dečaka i to u dvorištu porodične kuće. Psi su bili u vlasništvu dečakove majke.

"Edukacija čitavog društva jedino rešenje"

Sistemska edukacija društva jedino je rešenje, za naš portal kaže Srđan Vidanović, instruktor za obuku vodiča i školovanje pasa.

- Edukacija dovodi do promene. I sama kazna bi trebalo da ima edukativni karakter, da se delo ne ponavlja. Porebna nam je kampanja koja će se voditi na nivou države, kroz medije, institucije, škole...Da li će se na taj način smanjiti broj napada? Moguće, ali samo ako se kao društvo promenimo po tom pitanju - objasnio je on.

Šta da radite ako vas napadne pas od kog ne možete da se odbranite?

U slučaju da vas pas napade, tzv. položaj fetusa štiti od povreda u najvećoj meri.

Skupite se poput kornjače, na kolena, ruke podignete na glavu a šake stavite na potiljak. U slučaju napada velikog psa, kog je po prirodi teže savladati, ovo je, tvrde stručnjaci, nešto najkorisnije što možete uraditi kako biste se zaštitili.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike