Opasan pas izmasakrirao pudlu na Novom Beogradu, vlasnica zanemela od šoka! Dva pravila mogu skupo da koštaju vlasnike pasa!

24.01.2023

18:30

0

Drama je nastala dok je žena šetala svog kućnog ljubimca, kada je na njih naleteo vlasnički pas, bez brnjice i povoca

Opasan pas izmasakrirao pudlu na Novom Beogradu, vlasnica zanemela od šoka! Dva pravila mogu skupo da koštaju vlasnike pasa!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Brutalan i krvav napad dogodio se nedavno na novobeogradskom šetalištu, kada je jedan vlasnički pas usmrtio aprikot pudlu ispred vlasnice koja je u tom trenutku zanemela od šoka.

Kako se navodi u objavi koja se proširila društvenim mrežama, žena je šetala svog kućnog ljubimca kada je na njih naleteo vlasnički pas, ali opasne pasmine, bez brnjice i povoca, što je inače obavezujuće za vlasnike ovakvih životinja i što piše u Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

U objavi piše da se besan pas zaleteo na Tea, aprikot pudlu patuljaste rase, i zaklao ga pored vlasnice koja od šoka nije stigla ni da reaguje, što je vlasniku druge životinje dalo mogućnost da bez griže savesti samo odšeta.

Pixabay
Ilustracija

Dodatno uznemiruje činjenica da je kej u tom trenutku bio prepun dece i da je samo pukom srećom izbegnuta mnogo veća tragedija. 

- Baš mi je žao - reče čovek čiji je pas, od onih krvoločnih rasa koje se spremaju za borbe i krv, bez brnjice i povoca, zaklao danas našeg Tea, na šetalištu pored Save. Reče, i ode…Reče, ode, i ostavi malog mrtvog psa u rukama žene, koja je osam godina, sa svoje tri ćerke živela sa tim malim psom, kojeg su pazile i čuvale kao člana porodice, kojima je svakog dana donosio radost i osmeh, i koje će do kraja života, imati neizlečivu traumu…Ode čovek, sa svojim krvoločnim psom, bez povoca i brnjice, da traži neku novu žrtvu, koja može da bude i neko malo dete - navodi se u objavi.

Stroga pravila za vlasnike pasa

Kako se navodi u Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, vlasnici pasa mogu svoje ljubimce da izvode na javne površine, ali samo ukoliko su vakcinisani protiv besnila i čipovani.

Građanin koji šeta psa, dužan je da ga vodi na povocu. Takođe, on snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini. 

Vlasnici pasa svoje ljubimce mogu puštati sa povoca samo u parkovima i to u sledećim vremenskim intervalima:

  • od 22 sata do devet sati ujutru sledećeg dana,
  • u neposrednoj blizini škola od 22 sata do 7.30 časova, osim za vreme školskog raspusta i neradnih dana. 

Takođe, psa je zabranjeno puštati sa povoca u delu parka u kojem se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu u kojem se nalazi cveće. Ali u parku za pse, životinje se mogu slobodno kretati.

Pixabay
Ilustracija

U parku za pse je zabranjeno:

  • uvoditi kuje u teranju i bolesne pse
  • korišćenje ovih površine od strane profesionalnih trenera pasa za obavljanje obuke pasa
  • unošenje staklene ambalaže
  • unošenje i ostavljanje hrane
  • šišanje i četkanje pasa. 

Prvo potvrda, pa onda u šetnju

Kada je reč o opasnim psima, njih isključivo mogu šetati punoletni građani, i te životinje moraju imati zaštitnu korpu na njušci.

Prilikom izvođenja opasnog psa na javne površine, držalac psa, kao i lice koje ga izvodi dužno je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa posebnim propisom.

Da bi vlasnici dobili ovu potvrdu, potrebno je da opasnog psa odvedu u ovlašćenu veterinarsku ordinaciju radi obavljanja pregleda i provere da li je pas vakcinisan i trajno obeležen, a sve o trošku vlasnika.

Nakon dobijanja izveštaja veterinarske ordinacije o zdravstvenom stanju opasnog psa, vlasnik može nesmetano da šeta svog psa, ali isključivo ukoliko sa sobom nosi potvrdu koja se izdaje na period od 15 dana.

Opasni psi se mogu uvoditi u park za pse i puštati sa povoca da se slobodno kreću, sa zaštitnom korpom na njušci. 

Ukoliko pas nije čipovan i vakcinisan, građani bi okvirno trebali da izdvoje iz svog džepa između 5.000 i 50.000 dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike