Stručnjaci objasnili zašto su psi usmrtili novinara: Doživeli su ga kao plen i skočili da ga love! Ali nisu krivi oni, nego vlasnici!

05.01.2023

20:10

1

Socijalizacija psa je neki vid treninga u kome se pas sretne sa raznim situacijama tokom život i treba da reaguje adekvatno

Stručnjaci objasnili zašto su psi usmrtili novinara: Doživeli su ga kao plen i skočili da ga love! Ali nisu krivi oni, nego vlasnici!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Psi koji su u Velikoj Ivanči nasmrt izujedali novinara i analitičara Vladana Radosavljevića i teško povredili njegovu suprugu su vlasnički psi, koji su živeli u dvorištu i imali svoje kućice.

To je potvrdio direktor Javno-komunalnog preduzeća "Veterina Beograd" Budimir Grubić, koji je rekao da su oni imali i ogrlice sa pločicama na kojima je ispisan broj telefona vlasnika, kao i ime psa.

I dok se čeka sudska odluka o sudbini životinja koje su smeštene u karantin Veterine, kinološki sudija Nemanja Jovanović za 24sedam kaže da krivicu što je do ovoga došlo snosi vlasnik, a ne psi.

- Pas ne sme tako da reaguje ako je socijalizovan na pravi način. Socijalizacija psa je neki vid treninga u kome se pas sretne sa raznim situacijama tokom život i treba da reaguje adekvatno. Ne mogu da kažem da su krivi psi. Pre svega je kriv vlasnik, odnosno osoba koja je nadležna da se stara o psima - kaže Jovanović.

24sedam/M. B.
Kavez iz koga su psi pušteni

Zanimljivo je da je o psima brinula žena iz komšiluka dok vlasnici nisu bili u kući. Ona je za 24sedam objasnila da je veče pre užasne tragedije ograda na posedu gde su se životinje nalazile razvaljena i da je bila širom otvorena. 

Jovanović kaže da psi retko reaguju tako što napuštaju svoju teritoriju, a ako nemaju nadzor vlasnika, onda moraju da budu zatvoreni na sigurno ili vezani.

- Svakako da oni nisu imali nadzor svog vlasnika, i zato su opasni po okolinu. Morali su da budu zbrinuti, u smislu da dobiju adekvatan nadzor i negu za vreme tokom kog vlasnik ne može da brine o njima - smatra on.


Iako je način na koji su psi izašli iz dvorišta i dalje predmet istrage MUP-a, ono što je sigurno jeste to da je jedan od pasa staford, drugi mešavina staforda i pitbula, a treći mešanac nejasnog porekla. Međutim, Jovanović kaže da se ovo moglo desiti sa bilo kojom rasom.

- Mogao je da bude i mešanac. Naravno da neke rase imaju veću predispoziciju da odreaguju u nekim situacijama oštrije. Ali to nema veze sa rasom. Ipak, znam da u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, ako osoba želi da ima neku rasu ili psa određenih gabarita, koji se smatra opasnim, životinje moraju da prođu test socijalizacije, a vlasnik mora da ima dozvolu za držanje tog psa. I tako su izbegnu te neprijatne situacije - kaže Jovanović.

24sedam/M. B.
Mesto napada

On pretpostavlja da su psi koji su napali novinara bili na neki način izolovani, a postoji mogućnost i da su ih komšije s vremenom razjarile dok nisu bili pod nadzorom vlasništva.

- I onda, kada je kapija bila otvorena, oni su u svom mozgu sklopili situaciju da je on neko ko ih je zadirkivao i napali su ga - objašnjava on.

Dodaje da bi situacija možda bila drugačija da je bio jedan pas u pitanju, a ne čopor.

- Kada su u čoporu, obično je jedan vođa, i on napada, a drugi ga prate. Da je jedan pas bio, verovatno ne bi došlo do ove situacije. Kada su u čoporu, oni su tog čoveka doživeli kao neki plen, na koji su skočili da ga ulove. To je instinkt čopora. Naravno, to ne sme da se desi kada je pas socijalizovan. Ovo su jednostavno bili raspušteni psi. Ovde imate slučaj da psi nisu bili u treningu, bili su razjareni i raspušteni. To se desilo - kaže Jovanović.

Dodaje da je samo čovek problem, i niko više.

- Ako hoćete da imate nekog psa, morate da se raspitate o toj rasi i njenim osobinama, kao i da ga istrenirate na neki način, da on neke svoje navike prilagodi vama, a ne da se vi prilagodite njemu - objasnio je Jovanović. 

24sedam/M. B.
 

Inače, međunarodni kinološki sudija za rad školovanih službenih pasa Nenad Milojević predložio je da se krene od predmeta u osnovnoj školi gde bi se prepoznali problemi u postupanju sa psima. 

- Ne mora pas svakog da povredi, dovoljno da neko dete uplaši - to je takođe problem. Psi jesu naši prijatelji i pratioci, ali moramo pronaći meru u tome. Mora se raditi obostrano, i sugrađani koji ne vole pse, a posebno mi koji se njima bavimo - rekao je on. 

Instruktor za rad i obuku sa psima i vlasnicima pasa Srđan Vidanović ističe da većina vlasnika nije edukovana da prepozna signale agresije svog psa prema ljudima. 

- Neke signale tumače kao da su psi srećni, a mogu da budu pod ozbiljnim stresom, spremni da ujedu - kaže on. 

Na pitanje da li bi pešaci više trebalo da se plaše uličnih ili vlasničkih pasa, odgovara da bi najviše trebalo da se plaše vlasnika. 

- Ako se na ulici suočite sa grupom agresivnih pasa, ne možete da uradite bogzna šta. Pravo je pitanje kako sprečiti da do toga ne dođe - rekao je on. 

- Izgleda da sve manje jedni prema drugima pokazujemo poštovanje. Analogno, ne znam kolika je svest vlasnika o tome šta šetaju. I kako upravljaju tim psom - zaključio je on. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike