Nakon Turske trešće se i Srbija! Meteorolog Ristić kaže da i našu zemlju mogu očekivati zemljotresi, a nekoliko gradova je posebno trusno

07.02.2023

06:15

0

Zemljotres može da se desi svuda gde je brdovit teren, jer nijedno brdo nije slučajno tu gde jeste i postoji veza između jezgra i površine zemlje

Nakon Turske trešće se i Srbija! Meteorolog Ristić kaže da i našu zemlju mogu očekivati zemljotresi, a nekoliko gradova je posebno trusno
zemljotres u Turskoj - Copyright AP Photo/Ghaith Alsayed

Zemljotres koji se desio u Turskoj ne može značajno da utiče na zemljotrese u Srbiji, ali pokazalo se analizom podataka o zemljotresima u proteklih 120 godina da je seizmička aktivnost kod nas najjača na proleće i jesen, kaže za 24sedam meteorolog Ivan Ristić.

On dodaje da se tada dešavaju i najjači zemljotresi, preko pet Rihtera. 

- Najtrusnija je centralna Srbija. Kopaonik, planina Rudnik, Čačak, Kraljevo... pa skoro do juga. Ali zemljotres može da se desi svuda gde je brdovit teren, jer nijedno brdo nije slučajno tu gde jeste i postoji neka veza između jezgra i površine zemlje - rekao je Ristić.

Što se tiče velikih gradova, on podseća da je jedan od najjačih zemljotresa bio u blizini Beograda, odnosno kod Lazarevca.

- Jesenas je bio epicentar u Beogradu, ali potres nije bio jak - podsetio je Ristić.

AP Photo/Mahmut Bozarsan
Zemljotres u Turskoj

 

Zemljino jezgro krivo za sve

Ristić ima i svoju poznatu teoriju o zemljotresima, koje je povezao sa klimom i vulkanima.

Za razliku od teorija da temperatura na planeti raste zbog zagrevanja usled efekta staklene bašte, njegova pretpostavka je da energija dolazi iznutra, iz Zemljinog jezgra, a da su vulkanske erupcije i zemljotresi signali da se u unutrašnjosti Zemlje nešto dešava. 

Treslo se u Boru

Kod Bora je registrovan zemljotres jačine 2,1 Rihterove skale, da bi nešto kasnije bio registrovan još jedan od 2,3 stepena. Tlo je podrhtavalo i u Majdanpeku, a jačina zemljotresa bila je 1,9 jedinice Rihterove skale, dok se u subotu treslo u Obrenovcu.

On je analizirao i seizmološke podatke u periodu od 1900. do 2013. godine i došao do zaključka da je od početka 20. veka pa do 1920. bio period sa puno jakih zemljotresa, a od 1930. do 1960. je bilo znatno manje zemljotresa sa magnitudom većom od 6,5 stepeni po Rihterovoj skali. 

Tada je Zemlja bila skoro potpuno mirna i nalazila se u takozvanom mini ledenom dobu, kada se led na Arktiku povećavao. Međutim, nakon toga je počelo naglo otopljavanje, a istovremeno su se dešavali jaki zemljotresi, kako u svetu, tako i na teritoriji bivše Jugoslavije, kao na primer u Skoplju, Banjaluci i Crnoj Gori.

Zemljotres najjači u istoriji

Pojedini seizmolozi juče su izneli mišljenje da bi zemljotres u Turskoj i Siriji mogao biti najsnažniji u istoriji Turske, sličan potresu koji se dogodio pre više od 80 godina. Tako je seizmolog sa Univerzitetskog koledža u Londonu Stiven Hiks izjavio da je prethodni najveći zemljotres od 7,8 stepeni Rihtera pogodio severoistočnu Tursku u decembru 1939. godine.

Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra
 

Tada je stradalo čak 30.000 ljudi, preneo je Rojters. Inače, pre tri godine zemljotres magnitude 6,7 pogodio je region oko Elaziga, grada na istoku Turske. Tom prilikom je poginula 41 osoba, a povređeno je više od 1.600 ljudi.

Raid Ahmed, šef sirijskog Nacionalnog centra za zemljotrese, izjavio je u intervjuu državnoj radio-stanici da je ovo najveći zemljotres koji je zabeležen u istoriji ustanove u kojoj radi, a koja je osnovana 1995. godine.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike