Doneta odluka: Od sledeće godine nagrada za profesore nosiće ime Joce Ubice!

24.01.2023

12:26

0

Autor: Milica Mališ

Nagrada će biti uručivana najboljem gimnazijskom profesoru

Doneta odluka: Od sledeće godine nagrada za profesore nosiće ime Joce Ubice!
Copyright Printscreen/Youtube/Prva

U svečanoj sali Šeste beogradske gimnazije je u ponedeljak održana komemoracija profesoru matematike Jovanu Kneževiću koji je preminuo u subotu 21. januara.

Smrt profesora iznenadila je mnoge, a veliki broj ljudi okupio se da isprati čuvenog Jocu Ubicu na večni počinak. Tom prilikom objavljeno je i da će se od sledeće godine ustanoviti nagrada za najboljeg gimnazijskog profesora koja će nositi ime čuvenog profesora matematike Jovana Kneževića.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, potvrdio je za 24sedam ovu informaciju i istakao da je plan da od sledeće godine počne da se dodeljuje nagrada.

- Nagradu je predložilo naše članstvo, i plan je da se na godišnjicu smrti profesora Kneževića od sledeće godine dodeljuje najboljem gimnazijskom profesoru. Uslovi, iznos i detalji o nagradi i njenoj dodeli biće saopšteni naknadno - rekao je Markov.

Tanjug/Rade Prelić
 

Forum pružio podršku profesoru Joci Ubici

Sredinom decembra prošle godine profesor Jovan Knežević je suspendovan i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog žalbe roditelja i dece koji su tvrdili da su njegovi kriterijumi previsoki, kao i je "psihički maltretirao" učenike.

Forum beogradskih gimnazija od starta je stao na stranu profesora Joce i oštro osudio postupak direktora Šeste beogradske gimnazije. Aleksandar Markov je za naš sajt istakao da nije bilo u redu da se cenjeni profesor koji je bio na korak do penzije osudi na osnovu jedne peticije koju su potpisali besni roditelji i naglasio da je posredi verovatno lični odnos profesora i direktora škole.

Markov je rekao i da škola u njegovom slučaju nije postupila prema zakonu.

- Da zanemarimo činjenicu da je profesoru Kneževiću ostalo malo do penzije, način postupanja škole prema njemu nije u skladu sa zakonom, u čemu su saglasni i naši advokati. Direktor ga je suspendovao na osnovu pisma roditelja, peticije, koja je zasnovana uglavnom na ocenama. Imao sam uvid u nju, i mnogo je propusta. Roditelji su izneli paušalne tvrdnje - da im je pretio teškim pismenim zadacima, da im je govorio da ne zaklapaju... Te paušalne tvrdnje bude sumnju. Činjenica je da nema nijedne konkretne izjave učenika, kada se nešto desilo i na koji način - rekao je on tada za 24sedam.

Tanjug/Rade Prelić
 

Forum je nekoliko dana posle ove afere organizovao protest pod simboličnim nazivom "Nastavnik nije meta", a povod za protest je bila je suspenzija profesora matematike.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov naveo je tada da su okupljeni svojim dolaskom podržali i princip da je nastavnik pre svega prijatelj učeniku.

Kneževiću su podršku pružile i kolege koje su ga uvažavale i divile mu se na impresivnoj dugogodišnjoj karijeri.

Aktivirano je i Ministarstvo prosvete, a ceo slučaj bio je veoma propraćen.

Profesor dobijao pretnje

Nekoliko dana posle suspenzije, na Jutjubu se pojavila pesma puna uvreda, psovki i pretnji na račun profesora Kneževića.

Ona je uskoro uklonjena sa pomenutog sajta, ali je nakon kraćeg vremena opet okačena, a slučaj je prijavljen policiji. 

U pesmi se moglo čuti: "Mnogo se ku*čio ćelavi retard", "Stavljam ti tačku na karijeru, mrtvaku", "Došao kraj pa sve mu sad smeta", "Penziju čekaj, uskoro grob, a onda te nema"... Čak se pominju i njegova ćerka i žena.

YouTube
 

I ovim povodom se oglasio i Forum beogradskih gimnazija koji je najoštrije osudio pretnje, a pozvali su i nadležne da ispitaju ceo slučaj. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike