Održan protest prosvetara ispred Šeste beogradske gimnazije: Kolege podržale Jocu Ubicu (FOTO)

21.12.2022

12:54

0

Protest je započeo u 13 časova ispred Šeste beogradske gimnazije

Održan protest prosvetara ispred Šeste beogradske gimnazije: Kolege podržale Jocu Ubicu (FOTO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Forum beogradskih gimnazija organizovao je danas protest pod simboličnim nazivom "Nastavnik nije meta", a povod za protest je, kako su saopštili danas, suspenzija profesora matematike Jovana Kneževića, koji je poznat i pod nadimkom Joca ubica.

Protest je započeo u 13 časova ispred Šeste beogradske gimnazije, a brojne kolege okupile su se da podrže suspendovanog profesora matematike.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov naveo je da su okupljeni svojim dolaskom podržali i princip da je nastavnik pre svega prijatelj učeniku.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Stidim se onih roditelja koji su napisali peticiju da profesor Knežević psihički maltretira njihovu decu od početka školske godine, a sada je kraj decembra. Koja je cena ćutanja, da li bi kolega Knežević bio dobar da je svima podelio petice. Kakva je to poruka za budućnost? - upitao je Markov.

On je naveo da su roditelji koji su potpisali peticiju o suspendovanju Kneževića optužili jednog od, kako kaže, najuglednijih profesora i to tako što su "proizvoljno napisali određene rečenice koje je profesor izgovarao učenicima".

Markov je kazao i da se ništa od ovoga ne bi dogodilo Kneževiću da je direktor te škole razgovarao sa njim i roditeljima, te pokušao na drugi način da reši problem.

24sedam/privatna arhiva
 

- Slažem da da ono što se čulo na tim audio snimcima nije pedagoški i slažem se da nije tome mesto u učionici. Ne treba tako da se obraćamo učenicima, ali je važna suština, a to je da je Knežević uvek imao dobre namere - rekao je Markov.

Suspendovani profesor matematike Jovan Knežević zahvalio je svima koji su došli da ga podrže i naveo da protest ne doživlja kao borbu za svoj status, već kao borbu za status prosvete.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Važno mi je da se vidi da postoje oni drugi koji smatraju da je znanje moć i bez toga nam nema spasa. Iako već moramo da šaljemo našu decu u inostranstvo da bar budu znalci svog posla, da budu vredni i da mogu da se vrate u svoju državu i doprinesu da bude bolja -  poručio je Knežević. Član glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija Milica Milenović navela je da nastavnici uče decu pravim vrednostima i da niko nije ostao u prosveti ko je imao cilj samo da zaradi novac.

- Ne smemo da podlegnemo pritiscima, ne smemo da podlegneno materijalizaciji svega, ne smemo da praštamo deci neznanje samo zato što su oni bili sposobni da zarade - kazala je Milenović.

Treća suspenzija

Kako smo već pisali, disciplinski postupak je pokrenut kada je 27 roditelja iz odeljenja II/2 potpisalo peticiju protiv profesora Kneževića, za koga tvrde da je navodno verbalno zlostavljao učenika, davao im preteške zadatke, kao i da ih je nazivao glupim, pretio im, ograničavao kretanje za vreme odmora...

Direktor škole rekao je da su se roditelji njemu obratili sa peticijom 28. novembra, a tim za zaštitu učenika od diskriminacije je samo dva dana kasnije zaključio da se radi o postojanju psihičkog nasilja nad decom, ako je nastavnik stvarno izgovarao diskriminišuće rečenice.

Pre pet dana je u Ministarstvu prosvete održan i sastanak povodom celokupne situacije.

Profesor Knežević rekao je da je ovo njegova treća suspenzija.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Bilo je pritužbi i ranije, ljudima je tako najlakše da reše svoj problem. Ovo je moja treća suspenzija, prva je bila 2002. godine, bio sam suspendovan četiri meseca, ali posle disciplinskog postupka, niko nije umeo da objasni šta sam ja to pogrešno radio. Drugi put sam suspendovan 2008. ili 2009. godine i tada su me držali šest meseci na ledu, tada sam kažnjen tri puta sa 20 procenata, zbog čega sam se 12 godina sudio sa školom i dobio sudski spor - izjavljivao je prethodnih dana profesor Jovan Knežević.

24sedam/privatna arhiva
 

Optužbe na račun direktora

Našoj redakciji javio se Goran Nedeljković koji se našao u sličnoj situaciji kao Knežević, kada je radio kao domar u OŠ "Dositej Obradović" u Smederevu, u periodu kada je sadašnji direktor Šeste beogradske gimnazije Radisav Milić bio direktor te osmoletke.

On je ispričao da je dva puta dobio otkaz dok je direktor bio Milić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike