Za sutra najavljen protest prosvetara ispred Šeste beogradske gimnazije zbog suspenzije profesora Joce Ubice

20.12.2022

07:51

0

Protest će početi u 13 časova ispred Šeste beogradske gimnazije

Za sutra najavljen protest prosvetara ispred Šeste beogradske gimnazije zbog suspenzije profesora Joce Ubice
Šesta beogradska gimnazija - Copyright Printscreen/Google Maps

Forum beogradskih gimnazija organizovaće sutra protest pod simboličnim nazivom "Nastavnik nije meta", a povod za protest je, kako su saopštili danas, suspenzija profesora matematike Jovana Kneževića, koji je poznat i pod nadimkom Joca Ubica.

Kako je navedeno u saopštenju Foruma, protest će početi u 13 časova ispred Šeste beogradske gimnazije.

- Tokom prethodnih dana javnost svedoči o agoniji kroz koju prolazi profesor ove beogradske gimnazije, koji je rešenjem direktora suspendovan s posla zbog navodnog psihičkog nasilja koje je izvršio nad učenicima - navode iz Foruma.

Pixabay
 

Članovi Foruma beogradskih gimnazija ističu da ne mogu da se pomire sa činjenicom da je roditeljsko pismo, koje je, kako kažu, očigledno proisteklo iz njihovog nezadovoljstva ocenama koje su učenici dobijali, dovoljan razlog da profesor bude suspendovan s posla, čime mu je direktno ugrožena egzistencija.

- Ukoliko dozvolimo da ovaj princip postane opšte prihvaćen, sigurni smo da će takav način obračuna sa "neposlušnim profesorima", koji su se usudili da umesto da podele petice, ponešto i nauče učenike, postati uobičajena pojava - poručuju. 

Treća suspenzija

Kako smo već pisali, disciplinski postupak je pokrenut kada je 27 roditelja iz odeljenja II/2 potpisalo peticiju protiv profesora Kneževića, za koga tvrde da je navodno verbalno zlostavljao učenika, davao im preteške zadatke, kao i da ih je nazivao glupim, pretio im, ograničavao kretanje za vreme odmora...

Direktor škole rekao je da su se roditelji njemu obratili sa peticijom 28. novembra, a tim za zaštitu učenika od diskriminacije je samo dva dana kasnije zaključio da se radi o postojanju psihičkog nasilja nad decom, ako je nastavnik stvarno izgovarao diskriminišuće rečenice.

Pre četiri dana je u Ministarstvu prosvete održan i sastanak povodom celokupne situacije.

24sedam/Profimedia
 

Profesor Knežević rekao je da je ovo njegova treća suspenzija.

- Bilo je pritužbi i ranije, ljudima je tako najlakše da reše svoj problem. Ovo je moja treća suspenzija, prva je bila 2002. godine, bio sam suspendovan četiri meseca, ali posle disciplinskog postupka, niko nije umeo da objasni šta sam ja to pogrešno radio. Drugi put sam suspendovan 2008. ili 2009. godine i tada su me držali šest meseci na ledu, tada sam kažnjen tri puta sa 20 procenata, zbog čega sam se 12 godina sudio sa školom i dobio sudski spor - izjavljivao je prethodnih dana profesor Jovan Knežević.

Optužbe na račun direktora

Našoj redakciji javio se Goran Nedeljković koji se našao u sličnoj situaciji kao Knežević, kada je radio kao domar u OŠ "Dositej Obradović" u Smederevu, u periodu kada je sadašnji direktor Šeste beogradske gimnazije Radisav Milić bio direktor te osmoletke.

On je ispričao da je dva puta dobio otkaz dok je direktor bio Milić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike