Srpsko društvo lekara apeluje: Na pragu smo epidemije malih boginja - evo šta je obaveza domova zdravlja, a šta vi treba da znate

17.01.2023

10:39

0

Autor: L. Đ. T.

Od prve vakcine koju beba dobije, vodi se evidencija na papiru i elektronski

Srpsko društvo lekara apeluje: Na pragu smo epidemije malih boginja - evo šta je obaveza domova zdravlja, a šta vi treba da znate
Male boginje - Copyright Profimedia

Sve je više dece u Srbiji koja su zaražena virusom malih boginja, a stručnjaci upozoravaju da će broj zaraženih da raste, pošto je broj vakcinisanih mali.

Naime, male boginje, odnosno morbile, sve su prisutnije u našoj zemlji, a klinike po Srbiji svakodnevno objavljuju podatke o novim slučajevima.

Zbog toga je kalendar vakcinacije veoma važan dokument. Postajali smo ga svesniji kada je trebalo decu da premestimo iz jednog doma zdravlja u drugi, upišemo u drugu školu, pa čak i kada su nam bile potrebne vize za neke zemlje. Šta je sve obaveza domova zdravlja kada su ti podaci u pitanju, a šta mi kao građani treba da znamo?

Profimedia
 

Evidencija na papiru i elektronski

Od prve vakcine koju beba dobije, vodi se evidencija na papiru i elektronski. U protokol se upisuje ime i prezime, matični broj, vakcina koja je data i serijski broj. Podaci se unose i u vakcinalni karton.

- Kartončić vakcinacija je bitan za roditelje, na primer kada roditelj napusti svoje matično mesto, ne nalazi se u mestu gde je njegov dom zdarvlja pa se dete na primer povredi, jako je bitno da se zna da li je primilo tetanus i u nekim vanrednim situacijama epidemiološke prirode - rekla je za RTS dr Olivera Todorović, pedijatar u DZ Palilula.

Dr Marija Golubović, pedijatar u DZ Savski venac istakla je da se vakcinacija sprovodi samo na pedijatriji, što se tiće tih obaveznih vakcina i to ide do 18. godine sa završetkom četvrtog razreda srednje škole.

- Nakon toga karton prelazi na opštu praksu ili ide na Studentsku polikliniku. Od vakcine jedino što se u odraslom dobu daje to je vakcina protiv tetanusa i to ide na 10 godina i to se isto evidentira na istom mestu gde su se evidentirale vakcine u tom ranom uzrastu, predškolskom i školskom uzrastu - objasnila je dr Golubović.

Apel na roditelje

Srpsko lekarsko društvo apelovalo je na roditelje koji decu nisu zaštili MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine ukazujući na to da se Srbija, zbog drastičnog pada primene te vakcine poslednjih godina nalazi na pragu epidemije morbila, mupsa i rubeole.

Kako navode u saopštenju, reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite

Uvid u karton o vakcinaciji dok je dete maloletno može da ima samo roditelj ili staratelj. Od 15. godine moguće je i na lični zahtev. Ili na zahtev suda.

Profimedia
 

Vakcinalni karton važi i u zapadnoj Evropi

- Kada naši korisnici idu u druge zemlje, u Evroppu ili SAD, obično se traži vakcinalni karton i naš vakcinalni karton odgovara tom anglosaksonskom, Evropi i Americi, jedino što mi nemamo varičele ali onda tražimo po izveštaju iz kartona da je dete preležalo varičele i napišemo i to. Znači, traži se karton vakcinacije što je jako bitno da znaju svi naši pacijenti da i druge zemlje imaju redovan istem vakcinacije, kalendar vakcinacije koji se slaže sa našim i da moraju da budu vakcinisani - kaže dr Todorović za RTS.

- Po pravilu bi trebalo ako je punoletna osoba da dođe sama po izveštaj, ali često roditelji dolaze za njih jer njima tamo u inostranstvu treba uvid da je redovno primilo vakcine i mi tako i izdamo taj izveštaj, naravno uz saglasnost te punoletne osobe - kaže Golubovićeva.

Po zakonu, kartone o vakcinaciji kao i zdravstvene kartone domovi zdravlja moraju da čuvaju 90 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike