Kod dvoje dece u Srbiji došlo do komplikacija zbog morbila: Imaju zapaljenje pluća, naročito su u opasnosti ovi mališani (VIDEO)

15.01.2023

17:30

0

Autor: 24sedam

Deca zaražena malim boginjama leče se u bolnicama, a kod dvoje dece je došlo do komplikacija i imaju zapaljenje pluća, kaže direktorka "Batuta"

Kod dvoje dece u Srbiji došlo do komplikacija zbog morbila: Imaju zapaljenje pluća, naročito su u opasnosti ovi mališani (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Deca zaražena malim boginjama leče se u bolnicama, a kod dvoje dece je došlo do komplikacija i imaju zapaljenje pluća, kaže direktorka "Batuta" Verica Jovanović.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je da je, zbog pojave malih boginja, potrebno da sva deca koja nisu primila MMR vakcinu ili nisu potpuno vakcinisana budu imunizovana.

Foto: Tanjug /Sava Radovanović
 

- U ovom trenutku apelujemo na sve roditelje, s obzirom na to da se bolest razvila i da je veoma infektivna, da odu kod pedijatra i da vakcinišu svu decu koja nisu vakcinisana i onu koja su nepotpuno vakcinisana, odnosno iz nekih razloga nisu primila vakcinu pred polazak u školu, odnosno svu decu uzrasta od 12 meseci do 18 godina koja nisu vakcinisana. Ako se propustio termin, ovo je momenat da se deca zaštite - rekla je Jovanovićeva za Tanjug.

Dodala je da, prema programu obavezne vakcinacije, vakcina MMR štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole i da je deo obaveznog programa imunizacije.

Foto: Tanjug /Sava Radovanović
 

Dodaje da je, prema podacima kojima raspolaže Institut, u 2021. godini obuhvat dece ovom vakcinacijom bio 74,8 odsto, dok je među predškolcima vakcinisano 86 odsto.

- Od ukupnog broja do sada registrovanih slučajeva sva deca se bolnički leče, a kod dvoje dece je došlo do komplikacija i imaju zapaljenje pluća. Komplikacije mogu biti i veće i može se dogoditi da se bolest završi i sa smrtnim ishodom, naročito kod dece mlađe od pet godina - upozorava Jovanovićeva.

Podseća da je 2017/2018, kada je registrovana epidemija malih boginja na teritoriji Srbije, bilo registrovano 5.800 zaraženih, kao i da je bilo 15 smrtnih slučajeva, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike