Ana i dalje čeka svoju decu: Muž ih presreo kada su se vraćali u Sigurnu kući i na silu odveo u inostranstvo! Šest meseci ih nije ni čula!

17.12.2022

07:45

0

Uprkos tome što se slučaj Ane Landeke već nekoliko puta provlačio kroz medije, u Sigurnoj kući kažu da još uvek nema naznaka da će joj deca biti vraćena

Ana i dalje čeka svoju decu: Muž ih presreo kada su se vraćali u Sigurnu kući i na silu odveo u inostranstvo! Šest meseci ih nije ni čula!
Copyright Printscreen/Facebook/A.L. Pixabay

Ana Landeka nalazila se u Sigurnoj kući kada je njen suprug nasilno odveo decu u Hrvatsku, a potom i u Švajcarsku. Uprkos tome što ona ima sudsku odluku da ima starateljstvo nad njima, već šest meseci ih nije ni videla, ni čula!

Ona je u nekoliko navrata medijima ispričala da je njen suprug iskoristio momenat kada su deca bila kod bake i deke, da bi presreo automobil njenog oca koji je vozio decu u Sigurnu kuću

Opisala je da se on zakucao u očev auto, a onda je došlo do "borbe" gde je decu uspeo da ugura u svoja kola i odveze preko granice.

Vesna Stanojević iz Sigurne kuće sve vreme je bila uz Anu i upoznata je sa čitavim slučajem, a za 24sedam kaže da otkako je Anin muž decu odveo, žena nije imala nikakav kontakt sa njima.

- Deca su i dalje kod njega, a ona nema nikakvu informaciju o deci. Niti ih je čula, ni videla, niti su u kontaktu. Ana je dugo bila u sigurnoj kući kod nas sa decom i znam da je dobra majka i dobar čovek - kaže Vesna Stanojević.

Ana tražila blokadu granice, ali...

Stanojevićeva dodaje da je Anin suprug bio nasilan a imali su probleme u braku.

- Oni su možda pravili neke greške, ali niko nije idealan. Tako da on je decu oteo od njenih roditelja i bez problema prešao preko granice, iako je Ana odmah tražila da se granica blokira. Ali to nije urađeno - kaže Stanojevićeva.

Ana landeka/Foto: Printskrin/RTS
Ana Landeka

- Trenutno se ništa ne dešava. Sve sudske procedure koje je trebalo da urade, ona je uradila i ima dobru advokaticu. I iskreno se nadam da će joj deca biti vraćena - objašnjava Stanojevićeva i dodaje da se nada da će se i Ministarstvo inostranih poslova uključiti.

- Znate kada šest meseci odvojite malu decu od majke, to je meni nešto potpuno nepojmljivo. Ona je samo preko nekih veza čula gde se oni nalaze, odnosno u kom su mestu, i ništa više. Njena advokatica je kontaktirala švajcarsku policiju - dodaje Stanojevićeva.

Ona kaže da u Srbiji postoje sudske odluke da Anin muž vrati decu, ali da se "niko oko toga nije nešto uzbudio".

- Niti je neko nešto konkretno uradio da bi mogli reći da će se sada taj problem rešiti - objašnjava ona.

Bilo sličnih slučajeva i ranije

Vesna Stanojević kaže da Anin suprug nije državljanin Švajcarske, već je hrvatskog porekla, i da ima privremenu dozvolu za boravak.

ATAImages/A.K.
Vesna Stanojević

Nažalost, ovo nije prvi ovakav slučaj pa je tako pre nekoliko godina Beograđanki Slavici Burmazović bivši suprug odveo troje dece u Tursku bez dozvole i ona ih godinama nije videla.

U međuvremenu su turski sudovi doneli odluku da on mora da ih vrati, ali ih je on onda odveo u Iran i jedino je dozvoljavao Slavici da se telefonom čuje sa njima. 

Srećom, posle dugo peripetija, medijskih i drugih pritisaka ta deca su vraćena majci.

- Hvala Bogu, ta deca su vraćena! Iskreno se nadam da će i Anina deca biti vraćena. Mislim da ima veće šanse da se to desi, ali se to nikada ne zna - izrazila je nadu Stanojevićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike