Zašto komšije ćute kada komšija bije svoju decu? Vesna Stanojević: Pa, da se ne zamere!?

29.10.2022

18:15

1

Komšije ne prijavljuju nasilje jer ne žele sukobe sa agresivnim komšilukom i zato što se plaše odmazde

Zašto komšije ćute kada komšija bije svoju decu? Vesna Stanojević: Pa, da se ne zamere!?
nasilje - Copyright Pixabay

Javnost u Srbiji ostala je šokirana nakon što se u medijima pojavio stravičan snimak iz Grocke, na kojem se vidi kako majka krvnički tuče svoju ćerku staru tri godine, a ono što je dodatno zabrinjavajuće je to što su komšije izgleda znale da majka Slavica Đilas, već neko vreme zlostavlja svoje dete i nisu je prijavile.

Naime, ona je udarala svoju ćerku po glavi držeći je za ruke da ne bi mogla da se brani. Na uznemirujućem snimku vidi se kako žena besomučno udara devojčicu dok izgovara jezive reči.

- Ovo ti je za Zorana. Zbog tebe je naš Zoran u zatvoru. Milice, zašto diraš Zorana? - govori Slavica dok krvnički udara šakom dete po glavi.

Žena je u jednom trenutku devojčicu, koja se guši u suzama, bacila na pod i nastavila sa pretnjama.

Komšije su čule šta se desilo i za 24sedam ispričale da se ova porodica pre nekoliko meseci doselila u Begaljicu iz Grocke. Neki od njih navode da se tako prema detetu ponašala i dok su živeli u Grockoj.

Prema njihovim rečima, reč je o korisnicima socijalne pomoći, a u kući su zajedno živeli Slavica, njen muž koji ima 60 godina, devojčica stara tri godine, njen brat od šest godina i Slavičina majka.

Komšije kažu da su i sami zaticali Slavicu kako vrišti na dete i psuje je.

Pexels/Karolina-Grabowska
 

- Negde od 13 pa do 17 časova svakog dana devojčica bi vrištala. Satima. Majka čak i izađe ispred kuće, a devojčica dođe za njom i plače... kao da ne želi majka nešto da joj da, ponaša se kao da nije njeno dete. Koliko puta sam video da devojčicu otac uzme i iznese u rukama iz kuće, a ona vrišti. On neopisivo voli svoju ćerku i to se vidi, ubio bi za nju. Išao je ujutru da prodaje u Grockoj odeću, koju su dobijali. Oprali bi je, pa prodavali. Uvek kada bi zaradio neki dinar, odveo bi je do prodavnice, pa ih vidim nosi dve pune kese, kupi joj i slatkiše - rekao je komšija ove porodice za 24sedam.

Navodi da je ocu devojčice pozajmljivao novac i da mu je ovaj uvek, kada bi zaradio ili primio pomoć, vratio.

Komšije neće da se zameraju

Međutim, šokantno je to što komšije nisu želele da prijave nasilje nad ovako malom devojčicom, uprkos tome što je često trpela batine. Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da komšije ne prijavljuju nasilje zato što neće da se zameraju.

- Neće da se zameraju jer, zaboga eto, da posle taj komšija se njima ne sveti, da ih na neki drugačiji način kažnjava, da se sveti njihovoj deci. To je jedan od razloga. Komšije neće da se zameraju, plaše se. Plaše se ako je on negde, recimo, u pritvoru ili zatvoru, šta će se desiti kada izađe - kaže naša sagovornica.

ATAImages/A.K.
Vesna Stanojević

Ističe da je bi najbolje bilo da ubuduće svako ko zna za nasilje, a ne prijavi ga, mora da bude krivično odgovoran.

- Drugačije mi nećemo rešiti taj problem, a pogotovo što sad nasilje može da se prijavi i anonimno. Može da se prijavi i kaže, nasilje se dešava na toj i toj adresi, ja neću da dam svoje podatke, ali dođite i proverite. To bi bilo dovoljno, jer policija je dužna da dođe da proveri čak i kad je anonimna prijava u pitanju. Nećeš da prijaviš, e pa ti si odgovoran za nečiji život. Pitanje je kako će to jadno dete u životu uopšte da opstane i kakav će njen život da bude, i kako će ona tako mala sa takvim traumama koje je doživela, da nastavi da živi i da nosi ceo život posledice - kaže Vesna Stanojević za 24sedam.

Navodi da su sigurne kuće pune dece i da manje više svaka majka tu dođe sa detetom.

Profimedia/Pixabay
 

Ističe da su ljudi koji biju svoju decu uglavnom i sami bili žrtve nasilje dok su odrastali.

- To za njih postane, ajde da kažem, ne samo normalno nego to one prihvataju. Znate ono kad vam neko priča mene je otac tukao u detinjstvu, a to priča kao najnormalniju pojavu. A to nikada ne može da bude normalno! - zaključila je Vesna Stanojević za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike