Kulturista Boško Kozarski za 24sedam: Dobio najviši državni orden ruske Federalne agencije i nominovan za "Kristalni kompas" (FOTO/VIDEO)

11.12.2022

13:30

1

Autor: J. Jovanović

Serijal "Kulturista" nominovan je za nagradu "Kristalni kompas" pod pokroviteljstvom Ruskog geografskog društva

Kulturista Boško Kozarski za 24sedam: Dobio najviši državni orden ruske Federalne agencije i nominovan za "Kristalni kompas" (FOTO/VIDEO)
Boško Kozarski nominovan za "Kompas" - Copyright Privatna arhiva

Autor i voditelj popularne putopisne emisije "Кulturista", Boško Kozarski dobio je državni orden ruske Federalne agencije "Rosotrudičestvo", koja sarađuje sa drugim državama u oblasti nauke, kulture i obrazovanja.

- Dobio sam najviši državni orden "Rosotrudičestva", koji mi je u Moskvi dodelio lično rukovodilac "Rosotrudničestva", Jevgenij Primakov, što je za mene izuzetno velika čast - kaže Kozarski za 24sedam.

Takođe, njegova putopisna emisija "Kulturista" nominovana je za nagradu "Kristalni kompas" pod pokroviteljstvom Ruskog geografskog društva.

Privatna arhiva
 

Podsetimo, "Кristalni kompas" je prestižna međunarodna nagrada koja se dodeljuje za izuzetna dostignuća i jedinstvene savremene projekte usmerene na očuvanje prirodnog, istorijskog i kulturnog nasleđa.

A emisija "Кulturista" je u konkurenciji 600 projekata ušla u najuži izbor za najbolji medijski projekat gde je osvojila drugo mesto.

- "Kistalni kompas" je nagrada koju dodeljuje Rusko geografsko društvo, a koje se više od veka bavi istraživanjem svih geografskih aspekata. I uvek su na čelu te organizacije bili najznačajniji ljudi. Ja sam nominovan od strane Ruskog doma u Beogradu zbog emisija koje sam radio u Srbiji, a koje se tiču srpsko-turskih ratova gde su učestvovali ruski dobrovoljci. Radio sam emisiju o tome i zbog toga sam nominovan u kategoriji medijskih projekata - priča Kozarski.

Dodaje da su nominaciji bili Prvi kanal ruske televizije sa serijalom "Put čoveka u svemir" i rusko-estonska produkcija putopisnog filma koja je, na kraju osvojila prvo mesto i nagradu "Kompas".

Privatna arhiva
 

 

- Kao autor serijala "Kulturista" dobio sam povelju, što je značajna stvar jer je bilo 600 prijavljenih projekata, a "Kulturista" je ušao u top tri.  Nagrade je dodeljivao holivudski glumac Stiven Sigal tako da sam imao priliku da ga upoznam. Dobio sam orden "Družbe" za sveukupni rad i saradnju sa Rusijom. Svečanost je bila veoma lepa i na njoj je prisustvovala intelektualna ruska elita akademici, naučnici, astronauti, ljudi različitih profila koji učestvuju u radu Ruskog geografskog društva tako da sam imao privilegiju i čast da budem u odabranom društvu. Organizovali su mi posetu Kremlju gde sam video Duhovni centar Rusije i carske krune - istakao je Kozarski.

 

"Krasnodar i Soči najlepši za snimanje"

- Kao najlepša mesta gde sam snimao izdvojio bih Krasnodar i Soči. Krasnodar kao centar kozačke kulture i tu su mi upriličili čast gde je stotinu članova kubansko-kozačkog hora napravilo koncept za mene što sam i stavio u svoju emisiju. Zamolio sam umetničkog rukovodioca da jednu pesmu otpevam sa njima i dozvolio mi je da nastupam na tom koncertu. A Soči bih izdvojio zato što je kao svemirski brod i Krasnu poljanu jer je to nešto što mi u Srbiji ne poznajemo i mislimo da tako nešto postoji samo na Zapadu, a naprednija je od dobrog dela zapadnog sveta i to je zapravo Rusija kakva će izgledati u budućnosti - kaže on.

Nosi titulu i kozačkog majstora

 – To je priča duga par vekova, još od velikih seoba o kojima je Crnjanski pisao. Na primer, znate li da je prvu Karađorđevu gardu činilo 30 kozaka srpskog porekla? Znate li da su kozaci čitavog 19. veka učestvovali u borbama za slobodu srpskog naroda? Na kraju krajeva, znate li da je jedan od najvećih kozačkih vojskovođa bio Arsen Karađorđević, rođeni brat kralja Petra? A ja… Ja sam samo prihvatio poziv da pristupim, kako bih i na taj način iskazao poštovanje prema tom svojevrsnom staležu u pravoslavnom svetu. Čast je zadužiti kozačku uniformu i na duhovnom frontu pobediti prvo sebe, a služiti časno Bogu i svome rodu - izjavio je Kozarski ranije u intervjuu za 24sedam.

Zlatni prsten Rusije

- Snimali smo na jugu Rusije, odnosno Krasnodarsku oblast. A ono što je naša želja koja će se verujemo na proleće ostvariti je da snimamo u Sankt Peterburgu, koji je zlatni prsten Rusije sve do Jaroslavlja, odnosno srednjovekovne Rusije. Obećano nam je da ćemo na proleće obilaziti i sve to snimati tako da sa nestrpljenjem očekujemo - zaključio je Kozarski.

Ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji zahvalio na jačanju prijateljstva

Ambasador Babić je čestitao Kozarskom na medalji za jačanje mira, prijateljstva i saradnje koju mu je, za dugogodišnju uspešnu saradnju sa "Rosotrudičestvom" i "Ruskim domom" u Beogradu, dodelio J. A. Primakov. 

Кozarski je istakao da to odličje smatra posebnom čašću i najvećim priznanjem u svom dosadašnjem radu na boljem upoznavanju srpskog i ruskog naroda i jačanju kulturne saradnje Srbije i Rusije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike