“Srbija je patila i preživela da uvek bude tu, Srbi su Rusi koliko i mi”: Maksim Gorki u našoj zemlji tražio lek, a našao bratski narod

10.12.2022

08:15

0

Autor: 24sedam

Istorija ove zemlje koračala je samo za slavom, pisao je Gorki o Srbiji

“Srbija je patila i preživela da uvek bude tu, Srbi su Rusi koliko i mi”: Maksim Gorki u našoj zemlji tražio lek, a našao bratski narod
Maksim Gorki - Copyright Wikipedia

Ruski književnik Maksim Gorki bio je osnivač književnog metoda socijalističkog realizma i politički aktivista. Tokom svog života se družio sa revolucionarima, branio je interese siromašnih i borio se za veća radnička prava. 

Tridesetih godina prošlog veka zdravlje mu se narušilo pa je u potrazi za banjskim lečenjem došao u Srbiju i preko Beograda stigao u Vrnjačku Banju. Želeo je da na banjskim izvorima traži lek za svoju bolest. Ali, pored toga, našao je još nešto – Srbe. Naš narod ga je toliko oduševio da je imao potrebu da ga što više približi Rusima. U korespondenciji slavnog pisca sačuvano je i jedno pismo koje je iz Banje uputio prijatelju Alekseju Ivanoviču Babočkinu:

Wikipedia
Maksim Gorki

- Ovo je naša zemlja. Toliko je slična Rusiji da mi izgleda kao da sam sa severa, iz Rusije, prešao u Ukrajinu. Greje me ovde jug! Na kraju, ovde su svi ljudi – LJUDI! Istorija ove zemlje koračala je samo za slavom! Ta zemlja je patila, živela, preživela i ostala tu, da uvek bude tu! Čini mi se da su Srbi isto toliko Rusi koliko i mi. Sve u nama je toliko slično i toliko isto, da ja nisam sposoban da nađem razliku. Isto toliko su široki kao i mi i isto toliko veliki kao i mi. Sećam se da je jednom Lenjin rekao da je to jedini narod koji zna da se bori i koji hoće da se bori za svoju slobodu – napisao je Gorki.

Pored pohvala Srba, istakao je i prelepu prirodu u Srbiji.

- Pitaš me kako provodim vreme. Ispričaću ti malo neobičnu priču. Ovde postoji jedna planina, koja se zove Goč. Po ruski, to bi značilo „baraban“. Međutim, ja se ne slažem sa time. Po meni, Goč nije „baraban“, nego više liči na ježa. Ali je toliko privlačan da svako jutro ustajem i idem da ga pogledam. Volim to brdo i mir koji nalazim u njemu – zapisao je slavni pisac.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike