Počelo je kao flekice na koži, a onda su na plaži upirali prstom u nju! Anđela je lepotica sa vitiligom koja razbija predrasude! (VIDEO)

03.12.2022

19:00

0

U Anđelinoj porodici je vitiligo imao njen otac, a ona ga je dobila u 15. godini. Uzrok bolesti nije u potpunosti istražen, promene na koži nisu bolne i nisu zarazne

Počelo je kao flekice na koži, a onda su na plaži upirali prstom u nju! Anđela je lepotica sa vitiligom koja razbija predrasude! (VIDEO)
Anđela Milunović je influenserka koja ima vitiligo - Copyright printscreen/Instagram/miss_andjeladj

Vitiligo je oboljenje kože koje se ispoljava u vidu glatkih, belih mrlja po različitim delovima tela. Uzrok bolesti nije u potpunosti istražen, ali je u trećini slučajeva ova pojava nasledna. Promene na koži nisu bolne i nisu zarazne, ali ljude koji imaju vitiligo okruženje najčešće izbegava.

U Anđelinoj porodici je vitiligo imao njen otac, a ona ga je dobila sa 15. godina i to prvo u vidu belih mrlja oko očiju. 

- Kao i svaki tinejdžer, kako sam mogla da podnesem? Užasno! Jer u tom periodu i bubuljica je problem, ali ne tako nešto ogromno. Patila sam jer u tom periodu nisam imala predstavu da još neko može to da ima. Osim mog tate, nisam uopšte znala ljude koji boluju od toga, tako da nije mi bilo lako kao i svakoj sledećoj devojčici koja dobije vitiligo i koja mi se javi. Apsolutno je razumem u svemu kada mi pišu "kako ja sebe da prihvatim, kako je ovo užasno, ja ne mogu na plaži da se skinem, ne mogu ovo, ne mogu ono". Tako da razumem te muke, zato što sam i sama prošla kroz to - rekla je Anđela u emisiji “24sedam sa Marom”.

Foto @necaa.ph 
 

Fleke kod vitiliga mogu da se šire, da ostaju iste, ali i da se smanje. 

- Pošto sam ja preživela veliku traumu posle smrti moje mame, tada sam cela pobelela i onda sam shvatila kako to ide. Definitivno usled stresa ili nekih životnih okolnosti - objasnila je voditeljki Mariji Atanasković.

printscreen/Instagram/miss_andjeladj
 

Sa druge strane, kada je radila na sebi i svom psihičkom miru, upisala psihologiju i pohađala psihoterapije, vitiligo joj se smirio i povukao na najmanju moguću meru. Ipak, leti na suncu, kad ostatak kože pocrni, bele fleke dolaze još više do izražaja, jer ti delovi kože zahvaćeni vitiligom nemaju melanocita (ćelija koje proizvode kožni pigment melanin).

printscreen/Instagram/miss_andjeladj
 

- Kada odem na plažu, na more, sad sam i pobelela pa nije tolika razlika, ali kada se sunčam i kada je velika razlika, lice baš izgleda nekad šokantno i onda deca kad me vide kažu: "Vidi je, šta je ovo, od čega ona boluje, mama, ne smem da je pipnem". Kao da ću ja da prenesem nekom i te gluposti. Na Instagramu mi ponekad pišu "šta si se ti sva izoperisala, ako nemaš kompleks od vitiliga"? Gluposti! - kaže Anđela.

Dok je bila mlađa, roditelji su pokušavali sve kako bi joj pomogli da smanji vitiligo na koži. Naručivali su meleme, losione, kreme, ništa joj nije pomoglo. Jedno vreme je išla na UVA zračenja, ali je na rezultate čekala mesecima, a i oni su bili kratkotrajni. Dok je išla na zračenja, bilo je i rezultata, kad je prestala, sve se vratilo na staro.

printscreen/Instagram/miss_andjeladj
 

Primetila je da joj je osim rada na psihi, pomoglo i korigovanje ishrane. Izbacila je brzu hranu, industrijske grickalice i slatkiše. 

Danas se trudi da širi svest o vitiligu, komunicira sa drugim devojčicama i ljudima koji imaju isti problem preko društvenih mreža i nada se da će se svest o ovom stanju promeniti.

Kako se vitiligo ponašao tokom njene trudnoće, na koji način je ova bolest uticala na njen izbor zanimanja i koja poznata ličnost je njoj bila najveća motivacija, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike