Čuva ovce i sprema doktorat o ustašama: Miša iz Pirota je sve ispite položio uz svoje stado! (VIDEO)

05.11.2022

19:30

0

Miša postao i saradnik Muzeja žrtava genocida u Beogradu, ali se nije odrekao čuvanja ovaca

Čuva ovce i sprema doktorat o ustašama: Miša iz Pirota je sve ispite položio uz svoje stado! (VIDEO)
Copyright 24sedam/Marija Atanasković

Svima je bar jednom prošlo kroz glavu da batale sve i odu na planinu da čuvaju ovce. Ekipa portala 24sedam posetila je jednog mladića koji živi taj san, iako je akademski građanin i na putu da odbrani doktorat.

Miša Anđelković živi takav život već godinama, tačnije od trenutka kada je rešio da upiše fakultet. Pitate se kakve veze ima fakultet sa ovcama? Njegov otac je shvatio da su za dalje školovanje sina potrebne dodatne finansije, pa je rešio da počnu da gaje ovce.

Krenuli su sa pet ovčica, a sada ih imaju 65! Miša je letnju pauzu posle prve godine studija proveo u rodnom selu Obrenovcu kod Pirota i rešio da pomogne roditeljima. Svaki dan je on umesto njih puštao ovce na ispašu, a kako fakultet nije smeo da trpi, literaturu za ispite je nosio sa sobom. Pa bi dok čuva ovce, obavezno čitao i knjige.

24sedam/Marija Atanasković
Miša čuva ovce i uči

Tako je Miša dao sve ispite na fakultetu, stekao zvanje diplomiranog istoričara, zatim i master istoričara na Univerzitetu u Novom Sadu, a položio je i ispit za kustosa u muzeju. Nažalost, stalnog posla u struci nije bilo, pa se vratio kod svojih na selo i naravno, kod ovčica.

Priču o njemu preneli su svi mediji u zemlji, pa mu je uskoro stigla ponuda Muzeja žrtava genocida iz Beograda da bude njihov spoljni saradnik.

Miša je prihvatio posao, ali pod jednim uslovom - da se ne odrekne svojih ovčica. Zato je ekipa portala 24sedam sela u auto i otišla u selo Obrenovac kod Miše.

- Drago mi je da do dana današnjeg ja radim neću reći od kuće, ali u svom selu sam, mogu i dalje da pomažem mojima, mogu da se bavim svojim poslom, ne smeta mi jedno sa drugim. Zašto sam rekao da ne radim onlajn, zato što jednostavno sam ja dosta često na terenu, pravim popis svih spomen-obeležja grada Pirota i Dimitrovgrada i okolnih sela, tako da sam ja više po tim selima - rekao je Miša u emisiji “24sedam sa Marom”. 

 

Ovaj vredni mladić voli da kaže da je pastir bilo njegovo prvo zvanje, pa tek onda i diplomirani istoričar, master istoričar i kustos. Sada proučava literaturu o ustaškom pokretu koji je bio tema i njegovih prethodnih radova i sprema se za doktorske studije. Najviše knjiga je pročitao baš tokom izvođenja ovaca.

- Ja učim naglas, ne umem da učim u sebi, tako da čitaonica je bila krajnja nužda, a što se tiče ovaca, sve ispite koje sam spremao sa njima sam položio, a one koje sam spremao u čitaonici, bilo je tu povuci-potegni - objasnio je Miša voditeljki Mariji Atanasković.

24sedam/Marija Atanasković
Miša i naša novinarka Marija Atanasković

Angažovan je i na projektu koji ima za cilj da istraži suđenja ustašama iz ugla kazni koje su bile izricane, kao i retorike koja je korišćena kako tokom procesa, tako i u samoj presudi. Sam Miša kaže da se temom ustaškom pokreta u Srbiji ne bavi dovoljno istoričara, kao i da veruje da je tokom SFRJ zaista postojala tendencija guranja te teme pod tepih.

- Kako je vreme odmicalo od 1945. prema šezdesetim i sedamdesetim,  bilo je manje suđenja i bilo je ne toliko tih smrtnih presuda. Naravno dolazimo do čuvenog suđenja Andriji Artukoviću, koji je osuđen na smrt i u tom trenutku ima više od 80 godina, ali se toliko otegne to izvršenje kazne da je čovek umro u bolnici. Paradoskalno je da jača ustaški pokret u emigraciji, i da je dolazilo do raznih akcija i u Jugoslaviji i van. Čuveno je ubistvo ambasadora Rolovića u Švedskoj i drugi slučajevi - kaže Miša i dodaje da je njemu najveće otkriće i iznenađenje tokom izučavanja ove teme bila činjenica da su mnogi ustaški poglavnici posle rata radili kao agenti država koje su bile naše saveznice, pre svega SAD, ali i drugih.

24sedam/Marija Atanasković
Najviše voli da uči dok čuva ovce

Možda je nekome nebično što se mladić iz Pirota bavi ovom temom, kad su ustaše bile stotinama kilometara od ovog mesta. Inspiraciju za izbor svog zanimanja i istraživanja, Miša je dobio od svog dede, koji je nakon rata bio angažovan u borbi protiv ustaša koji su se vraćali u Jugoslaviju i izvodili terorističke akcije. 

Iz ljubavi prema deki, koji je u međuvremenu preminuo, Miša je odbranio master rad sa desetkom i na dobrom je putu do doktorskih studija. 

24sedam/Marija Atanasković
Miša je završio istoriju, ali nije se odrekao korena

Mišin uspeh duplira činjenica da je odrastao i živi u veoma ruralnom kraju, da se pored njegove kuće nalazi potpuno napuštena i oronula osnovna škola, kao i da je u njegovom selu sve manje mladih, a devojaka uopšte i nema. 

U njegovoj porodici, bez obzira na skromne uslove, nikada nije falilo ni ljubavi, ni razmevanja, ni podrške, a svaki slučajni gost, kao što smo bili mi, mogao je da se uveri da su priče o škrtosti Piroćanaca čista laž.

Kako je Miša, ipak, našao devojku, šta obavezno nosi kad ide da čuva ovce i koji je najzanimljiviji predmet njegove ogromne kolekcije knjiga, stripova, istorijskih memorabilija, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike