Neophodno snažno savezništvo: Kisić o suzbijanju nasilja nad ženama i devojčicama!

30.11.2022

17:00

0

Regionalni forum organizovali su Agencija Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i Savet Evrope

Neophodno snažno savezništvo: Kisić o suzbijanju nasilja nad ženama i devojčicama!
Darija Kisić - Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka za brigu o porodici i demografiju i zamenica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Darija Kisić učestvovala je na onlajn "Četvrtom regionalnom forumu: Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i Turskoj", koji je održan pod sloganom "Integrisane politike, inkluzivna partnerstva".

Regionalni forum organizovali su Agencija Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena (UN Women) i Savet Evrope.

Pridružujući se kampanji "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", Kisićeva je govorila u okviru plenarne sednice "Pet godina dostignuća u izradi radne mreže i saveza u napretku agende rodne ravnopravnosti", gde je ukazala na neophodnost snažnog savezništva svih mogućih partnera u suprotstavljanju i suzbijanju nasilja nad ženama i devojčicama. 

Kisićeva je istakla da pravi primer koliko je saradnja važna predstavlja i Nacionalna strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021-2025. godine, koja je usvojena prošle godine, a u čijoj izradi su pored resornih ministarstava i Koordinacionog tela učestvovali i predstavnici  nevladinih organizacija i eksperti za oblast suzbijanja nasilja nad ženama, uz podršku agencija UN u Srbiji.

Ministarka je podsetila na rezultate Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u prethodnom periodu koji su se, između ostalog, odnosili na organizovanje Međunarodne konferencije posvećene borbi protiv nasilja, promociju zaštite žena i devojčica na sportskim manifestacijama, stvaranje mreže osoba zaduženih za rodnu ravnopravnost u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, saradnju sa Unijom poslodavaca. 

Posebno je pomenula "Nacionalnu kampanju za okončanje dečjih brakova", koju već nekoliko godina sprovodi Koordinaciono telo sa ciljem da se spreče maloletnički brakovi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike