Izložba o bezbednosti žena otvorena na Kalemegdanu! Evo kako izgleda park u kome se žene mogu osećati sigurno! (FOTO)

25.11.2022

17:20

0

Autor: R.M.

Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji

Izložba o bezbednosti žena otvorena na Kalemegdanu! Evo kako izgleda park u kome se žene mogu osećati sigurno! (FOTO)
Copyright 24sedam/R.M.

Imerzivna izložba Bezbedna svuda, koja će intervencijom u prostoru transformisati centralnu stazu na Kalemegdanu i u rekonstruisanom delu parka demonstrirati bezbednost za žene i devojke, otvorena je danas i trajaće 16 dana, tačnije do 10. decembra Dana ljudskih prava.

Izložba prikazuje mere koje bi mogle biti uvedene, a tiču se bezbednosti žena poput sijalične bandere sa SOS tasterom čijim pritiskanjem se može dozvati policajac ili stupiti u kontakt sa stanicom. Takođe na drugim svetiljkama se nalaze poruke sa QR kodovima preko kojih se mozete informisati u vezi sa problemima nasilja nad ženama. Postavljena je i bezbednosna klupa na kojoj onaj koji sedi ima pregled čitave okoline kako bi bio bezbedniji.

- Nasilje nad ženama i devojčicama je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu, a najnoviji podaci UN-a, pokazuju da su najveća pretnja ženama i devojčicama njihovi najbliži. U 2021. godini, oko 45 hiljada žena i devojčica širom sveta ubijeno je od strane njihovih intimnih partnera ili drugih članova porodice - izjavila je Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women u Srbiji.

U proseku je u 2021. više od pet žena ili devojaka svakog sata ubijeno od strane partnera ili članova porodice, a Rikanović naglašava da se danas i Srbija priključuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom "Bezbednost žena u javnom prostoru".

- Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji - kaže ona.

Ministarka Tepavčević je rekla da svaka žena treba da se odupre nasilju i da ne sme da ćuti i da je njena država uz nju.

- Žene u Srbiji su jake ali samo žena koja se oseća sigurno može da predstavlja stub svoje porodice. Naš cilj je nulta tolerancija prema nasilju i ponavljam Ne nasilju nad zenama - kazala je ministarka.

24sedam/R.M.
Izložba Bezbedna svuda

Dominik Otvej, otpravnik poslova ambasade UK u Srbiji je kazao da smo prema prvom nacionalnom istrazivanju dobili da kod 70 odsto žena koje su doživele nasilje u javnom prostoru niko nije reagovao okolo, a samo jedna od 10 žena koje su bile silovane ili su pokušali da ih siluju je to prijavilo policiji.

On je dodao da je kao prvi korak osmišljen deo Kalemegdana sa izložbom gde je prikazano kako žene mogu se osećaju bezbedno.

Plamena Halaceva, zamenica sefa Delegacije EU u Srbiji kaže da svaka treća žena globalno je doživela seksualno ili fizicko nasilje i da to zvuči kao apstraktan podatak, a zaboravljamo da su to naše majke i sestre - rekla je ona i dodala da je ova "pandemija" nasilja zahvatila sve zemlje i da se rodno zasnovamo nasilje uglavnom ne prijavljuje.

Izložbu organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava, Britanska ambasada u Beogradu i JP Beogradska tvrđava.

24sedam/R.M.
Izložba Bezbedna svuda

Procenjuje se da je na globalnom nivou oko 736 miliona žena, skoro svaka treća žena, bila izložena fizičkom i/ili seksualnom nasilju od strane intimnog partnera, nepartnerskom seksualnom nasilju ili oba bar jednom u životu. Dok 56 odsto svih ubistava žena počine intimni partneri ili drugi članovi porodice, samo 11 odsto svih ubistava muškaraca počine članovi porodice.

Manje od 40 odsto žena koje dožive nasilje traži pomoć bilo koje vrste. Među ženama koje traže pomoć, većina se obraća porodici i prijateljima, a vrlo malo njih formalnim institucijama, kao što su policija i zdravstvene službe. Manje od 10 odsto žena koje su tražile pomoć, se obratilo i policiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike