"Vezao joj kosu za banderu i tukao je": Žene trpe nasilnike dok ne krenu i na decu! Seksualno nasilje u braku i dalje tabu tema

25.11.2022

07:00

0

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

"Vezao joj kosu za banderu i tukao je": Žene trpe nasilnike dok ne krenu i na decu! Seksualno nasilje u braku i dalje tabu tema
Nasilje nad ženama - Copyright Profimedia

Od svih oblika nasilja, žene u najvećem broju slučajeva trpe fizičko, a seksualno nasilje u braku i dalje je tabu tema koji mali broj žena prijavljuje, pokazuju podaci udruženja "Fenomena".

U toku 2021. godine organizacijama, koje su članice Mreže žena protiv nasilja, upućeno ukupno 18.765 poziva. Oko 4.500 žena je tokom prošle godine prijavilo nevladinim organizacijama da trpi neki vid nasilja. To znači da je svaka od tih žena, u proseku četiri puta pozvala neki od SOS telefona - kaže Dragana Veljović iz udruženja "Fenomena" za 24sedam.

Naša sagovornica dodaje da je, od ukupnog broja poziva, u 70 odsto slučajeva reč o fizičkom nasilju.

Ilustracija/ Profimedia
Ilustracija

- Žene fizičko nasilje prijavljuju tek onda kada dođe do teškog fizičkog nasilja, koje više ne mogu da trpe, ili kada i deca postanu žrtve, iako u većini slučajeva nasilje trpe godinama. Žene koje trpe ovu vrstu nasilja, u 100 odsto slučajeva, trpe i sve druge oblike nasilja - seksualno, psihološko i ekonomsko. S druge strane, žene koje doživljavaju psihološko nasilje, doživljavaju samo njega - dodaje Veljović.

Porodično nasilje 20 godina krivično delo

Veljović naglašava da se ove godine obeležava 20 godine od izmena Krivičnog zakona, kada je porodično nasilje postalo krivično delo.

- Takođe, pet godina je na snazi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Rad nevladinih organizacija doprineo je da se on usvoji - kaže naša sagovornica i dodaje da su od 2017. proganjanje i polno uznemiravanje postala krivična dela.

Dodaje da, otkad je stupio na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici 2017. godine, žene su počele da prijavljuju i psihološko nasilje, ali da se to posle teže dokazuje na sudu.

Veljović dodaje da seksualno nasilje u braku još uvek tabu tema i nevladine organizacije koje pružaju uslugu SOS telefona za žene žrtve nasilja, primile su u vezi sa time mali broj poziva.

"Vezivao joj kosu za banderu i tukao je"

Kao jedan od slučajeva koji ju je posebno ostao na pameti, navodi slučaj strane državljanke, koju suprug maltretira godinama.

- Žena je strana državljanka, koja je ovde došla preko provodadžije, nije poznavala muškarca za kog će se udati. Udala se za njega i dobili su dvoje dece. Međutim, kada se rodilo drugo dete počeo je da je maltretira, navodeći da je rodila decu i da više nema potrebe da bude tu i da mu ne treba. Ona ima dugačku kosu i on joj je vezivao kosu za banderu i tukao je. Ona je razume dobro srpski, živi na selu, izolovana je i nema puno komšiluka, a i komšije je izbegavaju jer muž kad se napije ide po komšiluku i pravi probleme komšijama koje je podržavaju. Sa njima žive i njeni svekrva i svekar, koji su je slali na neuropsihijatriju više puta da se leči. Muž joj je alkoholičar i cela porodica je dosta agresivna. Roditelji od njenog muža računaju da ćeoni preuzeti brigu o deci i čak su tražili da ih deca oslovljavaju sa "mama" i "tata" i rekli da je to kod nas običaj, što je žena shvatila da nije tako - kaže naša sagovornica.

Dodaje da je policija često intervenisala i da su podignute dve krivične prijave, kao i da je on tri puta imao zabranu prilaska. U nekim slučajevima zvale komšije, koje su čak i snimile maltretiranje. Dolazio je i Centar za socijalni rad.

Profimedia
Ilustracija

- Iz Centra su hteli da je izmeste u Sigurnu kuću, ali bez dece, jer je procenjeno da deca nišu ugrožena, što je manje - više tako. Žena iz tog razloga nije htela da ode tamo. Od kuće jeste jednom otišla, ali se vratila. Nema podršku ni od koga i uplašena je. Problem je što ne razume srpski, nazad u rodnu zemlju neće da je prime, izolovana je u selu, nema novca..

Veljović dodaje da su njihov SOS telefon pozvala čak i komšinica ove žene, koja je prijavila da ona trpi nasilje, i opisala je kao dobru ženu i da su žena čista.

- Žena ne želi da ode od kuće. Zove nas kada joj je teško. Čak i kada joj se govori o pronalaženju nekog smeštaja, govori da ne bi mogla da živi bez njega. Mislim da su je više "napravili" da tako misli. Govorimo joj da treba da živi bez nasilja, da ne treba da se plaši institucija, da bi zbog izricanja zabrana deca trebalo da pripadnu njoj... - dodaje naša sagovornica.

Nakon kovida mera povećan broj poziva

Veljović kaže da se broj poziva povećao od ukidanja kovid mera, iz razloga što su tokom tih mera žene ćutale i nisu prijavljivale nasilje, zbog cele situacije sa epidemijom.

- U tom periodu kada su bile zatvorene u kućama zbog kovida, počele su da primećuju stvari koje nisu pre primećivale. Nakon tog perioda, počele su više da prijavljuju nasilje, a broj poziva zbog ekonomskog i psihološkog nasilja se povećao. Generalno, žene su osvešćenije i primećuju nasilje i u većini slučajeva imaju veću podršku svojih porodica da napuste nasilnike, u odnosu na period od pre deset godina - kaže naša sagovornica.

Ove godine ubijene 23 žene

Ove godine u Srbiji su ubijene 23 žene. Podaci Autonomnog ženskog centra pokazuju da su za najviše ubistava bili osumnjičeni muževi, a da je više od trećine počinjeno nožem. Samo šest ubijenih žena je ranije prijavilo nasilje.

Vanja Macanović iz AŽC je nedavno za naš portal rekla da je 20 žena ubijeno u kući ili stanu u kome su živele, što, kako kaže, ponovo govori o tome da je za žene koje preživljavaju nasilje najopasnije mesto njihov dom.

- Šest učinilaca je izvršilo samoubistvo nakon ubistva i šest učinilaca je pokušalo samoubistvo, što takođe ukazuje da kada nasilnici prete samoubistvom, da se ta pretnja mora smatrati visokim rizikom da će prvo ubiti ženu pa onda sebe. Pet ubijenih žena je imalo maloletnu decu - rekla je tada naša sagovornica.

Za 20 godina ubijeno više od 300 žena

U Srbiji je u poslednjih 20 godina stradalo više od 300 žena zbog ubistva u porodici, a 500 dece je ostalo bez majki kao posledica ovih tragičnih događaja, podaci su koje je udruženja "Fenomena" objavilo prošle godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Oko dva miliona žena iskusilo fizičke, seksualne ili psihičke oblike nasilja nakon svoje 15. godine života, naveli su tada iz ovog udruženja.

Prema istim informacijama, policija je 2020. godine registrovala skoro 30.000 slučajeva nasilja u porodici.

- Od tog broja, svega šezdesetak odsto žena dobilo je privremenu zaštitu koja je nedovoljna zato što, nakon isteka, žrtve ponovo dolaze u opasnost. Svega 2.337 krivičnih presuda je doneto prema krivičnom delu nasilja u porodici, od čega je za samo 669 određena zatvorska kazna. Ukupan procenat osuđenih nasilnika u odnosu na prijavljene slučajeve iznosi alarmantno niskih dva odsto - rekla je Dragana Veljović prošle godine za naš portal.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike