Ministarka Kisić saopštila važnu vest: Razmatra se pomeranje tačke od koje se računa porodiljsko odsustvo!

13.11.2022

08:44

1

Dodala je da "u praksi, sada, veliki broj žena traži način da produži odsustvo" te da, kako je istakla, uzimaju neka druga bolovanja. Navela je da resorno ministarstvo to želi da reši sistemski

Ministarka Kisić saopštila važnu vest: Razmatra se pomeranje tačke od koje se računa porodiljsko odsustvo!
Darija Kisić - Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je da se razmatra pomeranje tačke od koje se računa porodiljsko odsustvo.

- Buduća mama danas otvara porodiljsko odsustvo 28 dana pre termina porođaja, ali iskustvo je pokazalo da nastaje problem kada posle 11 meseci od rođenja deteta treba da se vrati na posao - rekla je Kisić za Večernje novosti.

Dodala je da "u praksi, sada, veliki broj žena traži način da produži odsustvo" te da, kako je istakla, uzimaju neka druga bolovanja. Navela je da resorno ministarstvo to želi da reši sistemski.

- Planiramo da izađemo u susret i mamama prevremeno rođenih beba koje više meseci provedu na neonatologiji tako što ćemo im, recimo, produžiti bolovanje za taj period koliko im je dete bilo u bolnici - rekla je Kisić.

Pixabay
 

Jedan od prioriteta države u narednom periodu biće ohrabrivanje žena da rađaju i drugo dete, a takođe, želimo da podržimo i tate u ovom lepom, ali osetljivom dobu porodičnog života.

Za zdravu porodicu potrebni su najpre zdravi i ravnopravni partnerski odnosi, a odluka o potomstvu i broju dece mora da bude zajednička. Svesni smo da na nju značajnim delom utiču finansije, međutim, to često nije odlučujuće, rekla je Darija Kisić.

- U Srbiji danas živi oko 1,5 miliona porodica sa decom, od kojih gotovo polovina ima jedno dete. Naša zemlja se, kao i većina u Evropi, poslednjih decenija suočava sa fenomenom depopulacije. Vrednost jednog od najznačajnijih demografskih pokazatelja, stope fertiliteta je oko 1,5. S obzirom na to da je za prosto obnavljanje broja stanovnika potrebno da ona bude od 2,1, to nam jasno govori da svi moramo da uložimo dodatne napore kako bi poboljšali demografsku sliku Srbije - dodala je ministarka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike