Prosvetari udruženi protiv nasilja u školama: Počela protestna šetnja u centru Beograda, pismo predato Odboru za prosvetu

30.11.2022

13:07

1

Autor: 24sedam

Prema najavi očekuje se obraćanje tri koleginice koje su bile žrtve nasilja, od kojih je jedna napadnuta nožem

Prosvetari udruženi protiv nasilja u školama: Počela protestna šetnja u centru Beograda, pismo predato Odboru za prosvetu
Školska učionica - Copyright Pixabay/coyot

Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu nešto posle 12 časova počeo je protest prosvetnih radnika koji organizuju Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije, na kome se zahteva oštar obračun sa nasiljem u školama.

Na skupu je zatraženo poštovanje zakona i propisa i obračun sa nasiljem koga je po školama sve više.

Na skupu se oglasila i predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić i tim povodom istakla je da pored nasilja koje trpe od učenika, prosvetari su neretko žrtva i nasilja roditelja, kao i direktora koji prikrivaju prisutno nasilje da bi sačuvali ugled škole.

Prosvetari su se nakon okupljanja uputili ka Skupštini Srbije gde su svoje zahteve predali Odboru za prosvetu, a zatim su se uputitili ka zgradi Ministarstva prosvete da zahteve predaju i ministru.

Prema najavi očekuje se obraćanje tri koleginice koje su bile žrtve nasilja, od kojih je jedna napadnuta nožem.

Poslednje u nizu nasilja koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Trsteniku gde je nad nastavnicom izvršeno fizičko, psihičko i digitalno nasilje, bio je okidač za ovaj protest.

Vest o nasilju nad profesorkom u Trsteniku dospela je u javnost kada je na društvenim mrežama objavljen snimak na kom se vidi da joj jedan od đaka izvlači stolicu, dok nastavnica pada na pod učionice. Nakon što je snimak objavljen profesorka M.S. je otišla na bolovanje.

Direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić doneo je odluku o isključenju dvojice đaka M. M. (18) i N. Ž (17) nakon incidenta  koji se dogodio u ovoj školi.

Iz Višeg javnog tužilaštva navode da razumeju potrebu javnosti da bude informisana o svim detaljima tog incidenta, kao i o preduzetim radnjama i stavu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu kao državnog organa. Ali, kako ističu, nisu u mogućnosti da komentarišu ni ocenu pravne snage tih dokaza.

- Kada je reč o uračunljivosti, koja se posebno potencira u komentarima, ukazaćemo to da ista predstavlja osnov krivice koja je, pak, nužan element krivičnog dela. Pritom, krivično zakonodavstvo reguliše način i postupak u situacijama kada se pojavi sumnja u uračunljivost osumnjičenog lica - navedeno je u saopštenju.

Ukazuju da tužilaštvo intenzivno radi na potpunom rasvetljavanju tog incidenta koje, kako navode, po njihovom stavu, ima obeležja krivično-pravnog.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike