"Ustaju da me pozdrave kad ulazim, zna se red": Za decu u seoskim školama nasilje nije svakodnevica i poštuje se autoritet

28.11.2022

14:36

0

Dok je u gradovima širom Srbije vršnjačko nasilje uzelo maha i svaki dan stižu vesti o nekom novom incidentu, u seoskom školama sve seća na neka stara vremena

"Ustaju da me pozdrave kad ulazim, zna se red": Za decu u seoskim školama nasilje nije svakodnevica i poštuje se autoritet
Osnovna škola "Ivo Andrić" - Copyright RINA

Vršnjačko nasilje potresa Srbiju i region već duži period, svaki dan da se čuje da je neko dete verbalno, fizički ili psihički zlostavljano u školi.

Da je nasilje u školama svakodnevnica pokazuje činjenica da je samo u nekoliko meseci širom Srbije zabeležen veliki broj slučajeva. Vranje, Novi Sad, Vladičin Han...

Prošle nedelje došlo je do incidenta koji je potresao mnoge. U Trsteniku su učenici srednje tehničke škole izmakli stolicu profesorki i ceo događaj zabeležili kamerom mobilnog telefona, pa se postavilo i pitanje poštovanja i autoriteta.

Profmedia
 

Dok je u gradovima širom Srbije vršnjačko nasilje uzelo maha i svaki dan stižu vesti o nekom novom incidentu, u seoskom školama sve seća na neka stara vremena. Zna se i poštuje red, učitelji i nastavnici imaju neupitan autoritet pred kojim ne ustapaju ni roditelji. Zna se da pre nego što učitelj ili nastavnik uđe u učinioci tabla mora biti čista, a korpa ispražnjena. Te navike ukorenjene u ranom detinjstvo prate ih tokom čitavog školovanja, pa i studiranja.

RINA
 

- Dok čitam sve te natpise u novinama u maltretiranju prosvetnih radnika i dece između sebe, pitam se kakvi smo to postali i kako će nam biti za nekih dvadeset godina. Tek tada shvatim koliko se razlikuju seoske od gradskih škola. Ovi đaci zaista šalju najlepšu sliku u ovom brzom vremenu. Nikad nisam ušla, a da nisu ustali i pozdravili me. Ima ih malo i svi su kao porodica - kaže za RINU učiteljica isturenog odeljenja OŠ "Ivo Andrić", Ana Petrović.

RINA
 

Da su složni kao porodica svedoči i napisana pesmica, koju drže okačenu na zidu.

- Mi smo mala družina iz Teočina, svaki dan za nas je prava igra. Volimo školu, volimo znanje i uvek smo za igranje. U našoj školi je uvek tako i nema nasilja nikako - napisano je između ostalog.

RINA
 

Direktor škole Zoran Pantović ističe da je u svim isturenim odeljenjima kao i u samoj matičnoj školi u Pranjanima, nivo vršnjačkog nasilja sveden na minimum.

- Ponekad se desi da se deca sporečkaju, ali mi to odmah prepoznamo i rešavamo. Razgovaramo prvo sa njima, a ako nije dovoljno pozovemo roditelje i sve se to reši mirnim putem. Vidimo šta se sve dešava po gradovima, ovde toga nema. Nikad nije zabeleženo da se učenik suprostavio nastavniku. Kroz razne radionice mi decu učimo i edukujemo šta je to vršnjačko nasilje i da tome nema mesta među drugarima i u školi-  zaključio je Pantović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike