Ministarka Vujović obišla fabriku za reciklažu otpadnih guma: Država nastavlja da podstiče reciklažnu industriju

27.11.2022

10:42

0

Autor: 24sedam

Vujović je istakla da kompanija „Eko risajkling“, kao i ostale u Srbiji koje se bave ovom delatnošću, čine ogroman posao za očuvanje životne sredine

Ministarka Vujović obišla fabriku za reciklažu otpadnih guma: Država nastavlja da podstiče reciklažnu industriju
Ministarka Irena Vujović - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas proizvodne pogone fabrike za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“ u Sirigu, koja godišnje preradi više od 22.000 tona gumenog otpada. 

Vujović je istakla da kompanija „Eko risajkling“, kao i ostale u Srbiji koje se bave ovom delatnošću, čine ogroman posao za očuvanje životne sredine i dodala da će država nastaviti da podstiče reciklažnu industriju.

Ministarstvo zaštite životne sredine
Ministarka Irena Vujović

 

- Preradom otpadne gume dobija se nova upotrebna vrednost, što je u skladu sa prinicima cirkularne ekonomije kojoj težimo i Zelenom agendom, čije ciljeve želimo da ispunimo. Proizvod koji se dobije reciklažom guma koristi se za izradu podloga za sportske terene i dečja igrališta, ležeće policajce, parking stubove, a veliki potencijal je i za njegovo korišćenje u asfaltnim mešavinama za izgradnju puteva – rekla je Vujović.

Ministarka je navela da je izuzetno važno adekvatno upravljanje otpadnim gumama, s obzirom da su lako zapaljive ako se odlažu na nesanitarnim deponijima, a čak i ako do toga ne dođe jako dugo mogu da opstanu u prirodi.

-U prethodnom  periodu unapredili smo sistem isplate podsticajnih sredstva za reciklere koja se sada vrši kvartalno, a ne jednom godišnje za otpad tretiran u prethodnoj godini, kako je to bilo ranije. Nastavićemo da podstičemo ovu granu privrede i saradnju sa reciklerima, kako bismo zajedno unapređivali sistem upravljanja otpadom u našoj zemlji jer to je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i ministarstva koje vodim – rekla je Vujović.

 

Direktor prodaje u firmi „Eko risajkling“ Nenad Ratković naveo je da fabrika u Sirigu raspolaže kapacitetom prerade od 36.000 tona gume godišnje.

-Prethodnih godina smo prikupljali i prerađivali između 20 i 22 hiljade tona godišnje, a sada sa novim pristupom Ministarstva zaštite životne sredine u isplati podsticajnih sredstava u mogućnosti smo da unapredimo poslovanje. Ove godine imaćemo više od 24.000 tona prerađene otpadne gume. U fabrici koristimo najprihvatljiviju tehnologiju koja se koristi svuda u svetu i u Evropskoj uniji. U pitanju je mehanička prerada sečenjem i rezanjem u više faza na ambijentalnoj temperaturi, tako da je kompletna tehnološka obrada bez bilo kakvih negativnih uticaja na životnu sredinu – rekao je Ratković.
Ratković je dodao da se u procesu prerade gume koristi jedino električna energija, kao i da je u toku nova investicija kompanije u solarnu elektranu koja će omogućiti deo energije iz obnovljivih izvora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike