Ružić o nasilju u školama: Kazne su jasno definisane, ali je važnije da se bavimo prevencijom

27.11.2022

09:39

0

Ministar prosvete kaže da je prosvetni sistem odavno rekao "stop" nasilju i da je važno da se taj sistem utegne

Ružić o nasilju u školama: Kazne su jasno definisane, ali je važnije da se bavimo prevencijom
Branko Ružić - Copyright Tanjug

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar prosvete kaže da je prosvetni sistem odavno rekao "stop" nasilju i da je važno da se taj sistem utegne.

"Obično kada imamo neki problem mi formiramo radnu grupu, ovde to nije slučaj, imamo sistem samo ga treba utegnuti. Postoje timovi za preverivanje nasilja, pedagozi, psiholozi", rekao je ministar Branko Ružić.

Dejan Kolar, otac teško pretučenog dečaka u Subotici rekao je da će tužiti učenike, roditelje i školu.

"To je frapantno težak slučaj, nažalost ne i jedini. Najvažnije je da će dete biti dobro, ja razumem oca i njegovo je pravo da traži zaštitu od onih koje smatra odgovornim. Otac kaže da je prijavljivao, najpre verbalno nasilje, ali očigledno to nije preneto na više instance. Inspekcija je reagovala promtno kada je došlo do fizičkog nasilja, ali apelujem i na decu, i na nastavnike i na roditelje da ne ćute, da prijave nasilje", istakao je Ružić. 

Kada je reč o statistici ministar prosvete kaže da imamo 750.000 učenika u osnovnim i srednjim školama.

"Ne želim da se bavim statistikom jer sam siguran da nasilja ima i više ali da se ne prijavljuje. Lakše je sprečiti fizičko nasilje ako se odmah prijavi verbalno ili digitalno nasilje", smatra Ružić.

Protekle nedelje imali smo primere vršnjačkog nasilja i u Surdulici, Vranju, Vladičinom Hanu, Beogradu, pa se postavlja pitanje i koliko su kazne adekvatne.

"U utorak ćemo razgovarati i o novim merama. Kazne su jasno definisanje, i krajnji epilog odnosno najooštrija kazna je izbacivanje iz škole. Važnije je da se bavimo ne kaznama nego preveniranjem", ističe Ružić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike