Počela akcija čišćenja nagomilanog otpada na Limu: Lančanice zaustavile preko deset hiljada kubika smeća kod Priboja

27.11.2022

10:27

0

Autor: 24sedam

Tokom prethodne dve godine resorno ministarstvo sprovelo je niz projekata kako bi se zaštitila reka Lim

Počela akcija čišćenja nagomilanog otpada na Limu: Lančanice zaustavile preko deset hiljada kubika smeća kod Priboja
Smeće kod reke Lim - Copyright RINA

Nakon što je reka Lim nanela ogromne količine smeća na teritoriju Opštine Priboj, započelo se sa koordinisanom akcijom uklanjanja plutajućeg otpada koji je zaustavljen samo zahvaljujući lančanicama koje su postavljene prošle godine.

Situacija je pretila da eskalira u pravu ekološku katastrofu, koja je za sada izbegnuta samo zahvaljujući lančanicama koje su trenutno sprečile dalje prodiranje otpada.

Tokom prethodne dve godine resorno ministarstvo sprovelo je niz projekata kako bi se zaštitila reka Lim i sanirale deponije u slivnom području na teritoriji Srbije.

- Zatvorili smo, sanirali i rekultivisali deponiju ‘Stanjevine’ u Prijepolju, koja se nalazila na samoj obali reke, uklonili divlje deponije na obali Lima, izgradili transfer stanicu ‘Banjica’ u Novoj Varoši, gde će se od sledeće godine, kada bude puštena u rad, odvoziti otpad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, navela je ministarka Irena Vujović i istakla da je u toku i sanacije poslednje nesanitarne deponije na tom području u Druglićima kod Priboja, gde do otvaranja transfer stanice svoj komunalni otpad odlažu tri opštine.

RINA
 

- Sufinansirali smo i postavljanje lančanica na Limu na teritoriji Prijepolja, Priboja i Nove Varoši. Većina otpada, koji je usled padavina i porasta vodostaja reke prethodnih dana dospeo na lančanice nije sa teritorije Srbije, niti iz ovih opština. Srbija je sve uradila kako bi se višedecenijski problem plutajućeg otpada na Limu rešio, što očekujemo i od susednih država, rekla je Vujović.

Ona je naglasila da se na lančanici u Priboju, prema procenama stručnjaka trenutno nalazi više od 10 hiljada kubika ambalažnog, drvnog i ostalog otpada. Osim toga što predstavlja veliki ekološki problem, ovaj otpad može da ugrozi i rad HE „Potpeć“, ali i ostale hidrocentrale u slivu reke Drine, upozorila je Vujović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike