Gorjana već 12 godina ima izuzetno redak tumor, kakav u Srbiji ima stotinak ljudi: Otišla na kontrolu zbog jednog, pa joj našli drugi kancer

13.11.2022

20:00

0

Neuroendokrini tumori se teško otkrivaju jer su simptomi kao kod drugih uobičajnih bolesti

Gorjana već 12 godina ima izuzetno redak tumor, kakav u Srbiji ima stotinak ljudi: Otišla na kontrolu zbog jednog, pa joj našli drugi kancer
Gorjana Ajzinberg - Copyright 24sedam/Radovan Marković

Gorjana Ajzinberg već 12 godina ima redak tumor na jetri, a za njega je saznala sasvim slučajno, kada je išla na kontrolu zbog drugog tumora!

Radi se o neuroendokrinim tumorima, koje u Srbiji ima tek stotinak ljudi, a koji se veoma teško otkrivaju. 

Gorjanu smo zatekli na izložbi povodom obeležavanja Svetskog dana neuroendokrinih tumora, na kojoj su predstavljene ispovesti i drugih pacijenata koji boluju od ovih retkih tumora.

- Neuroendokrine tumore (NET) možete naći u čitavom organizmu od mozga, pluća, pa redom. Pronaći gde se on nalazi je veliki problem za lekare, jer su oni neprepoznatljivi a daju simptome koji ukazuju na nekakva uobičajna oboljenja. To zavede lekare, pa je postavljanje tačne dijagnoze jedan dug proces. Može da traje od godinu-dve, pa do sedam godina. Zavisi gde se taj tumor ugnezdio i kojim dijagnostičkim postupcima ga tražite - kaže Ajzinbergova, koja je i predsednica Udruženja pacijenata sa retkim tumorima.

24sedam/Radovan Marković
Gorjana Ajzinberg

Ona dodaje da kada je dobila retki tumor nije imala nikakve simptome.

- Kod mene se pojavio na debelom crevu i tada je već metastazirao na jetru. Onda je pri jednoj kontroli abdomena ultrazvukom otkriveno da imam metastaze. Pretraženo je gde je primarni tumor, a nakon toga urađena operacija da se ukloni. Međutim, deo je prešao na jetru i to je nemoguće operisati jer su to mali fokalni depoziti koji su rasuti po čitavom organu. Ali ima načina da se te metastaze leče. Ja sam u situaciji da je kod mene taj tumor u takvom stanju i da sa terapijom koju dobijam i koja traje 12 godina, te promene se drže. To je u nekoj fazi mirovanja - rekla je ona.

24sedam/Radovan Marković
Gorjana se 12 godina bori sa retkim tumorom

A da ima neuroendokrini tumor saznala je na kontroli zbog prethodnog tumora koji je imala.

- U ambulanti gde me je doktorka pregledala ultrazvukom, ona je prilično ravnodušno upitala: "Jel vi znate da imate fokalne depozite?". I sada vi, kao laik, prevodite u glavi da su to metastaze. To je jedan momenat kada se oduzmete! Ja sam na tu kontrolu došla već kao jedan cerološki pacijent koji je imao kancere na dojci. Ali to, uopšte, nije isto. Ono što sam imala nema nikakve veze sa onim što sam dobila - kaže Gorjana i dodaje da je ubrzo utvrđeno gde se nalazi tumor, nakon čega je operisana.

Gorjana Ajzinberg kaže da ne postoji registar obolelih od retkih tumora, ali ih ima oko 80 do 100 pacijenata.

Objašnjava da su kanceri vrlo različiti, pa tako i kod retkih tumora. 

- Ti tumori manifestuju se kao neko drugo oboljenje. Imate glavobolje, teško disanje, kašljanje... - objasnila je ona i dodala da zbog uobičajnih simptoma za druge bolesti, retko kada se sumnja na ove tumore.

Gorjana savetuje svima da idu na redovne kontrole.

- To je ključna stvar. Jer svaka bolest ako je otkrijete u početnoj fazi ima šanse da se nekim od načina lečenja ukloni. Kod neuroendokrinih tumora to je da se otkloni hirurškim putem. Ako se otkloni tako i nije se raširilo na okolna tkiva, super ste prošli - objasnila je ona.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike