Poznati onkolog otkriva da li će za osam godina rak stvarno biti izlečiv vakcinom

21.10.2022

10:45

0

Autor: R.M.

"Bilo je mnogo takvih vesti ako pogledamo unazad 30 godina"

Poznati onkolog otkriva da li će za osam godina rak stvarno biti izlečiv vakcinom
_vladimir-kovcin1 - Copyright Vladimir Kovčin,Prinstcreen Youtube K1

Nakon vesti da bi vakcine protiv kancera mogle da budu napravljene do 2030. godine onkolog prof. dr Vladimir Kovčin, ipak, je sumnjičav da se ova bolest može izlečiti.

- Bojim se da nismo toliko blizu da kažemo da je rak izlečiva bolest. Bilo je mnogo takvih vesti ako pogledamo unazad 30 godina kada se pojavio „interferon“ za koji smo mislili da je čudotvorni lek. Ovo što se tiče vakcina jeste lepa vest, ali nije jednostavna kao što ljudi misle. Praktično nemamo neku efikasnu vakcinu protiv kancera, ali da bismo jednostavno objasnili kako funkcioniše RNK tehnologija možda je najbolje da kažemo da je to kompjuterski program - rekao je on.

- RNK je u stvari jedan program kao u kompjuteru koji dovodi do toga da se napravi nešto što kontrolišemo. To je softverski. Mislim da je kompjuter napravljen po ugledu na ljudski genom, na ljudske gene i kako oni funkcionišu. RNK tehnologijom možemo da dovedemo do procesa proizvodnje proteina u našem organizmu. Ako proizvedemo protein koji se nalazi na kancerogenoj ćeliji u velikoj količini možemo da pobudimo naš imunitet da direktno deluje na taj protein. Na taj način da deluje i na malignu ćeliju koja nosi te proteine. Otprilike to je sistem koji pokušava da reši problem karcinoma - objasnio je doktor u "Uranku" na TV K1. 

 

 

On je dodao da te vakcine nisu preventivne, već se daju obolelima, a onda objasnio koje su još otežavajuće okolnosti.

Tako ćelije koje stvaraju tumor mogu biti ispunjene različitim proteinima, a to otežava pravljenje vakcine koja sprečava sve ćelije svih kancera.

— To znači da se vakcine se prave za svakog pacijenta posebno, a ne samo za svaku vrstu kancera. Ako dva pacijenata imaju istu vrstu karcinoma ne znači da oni imaju sve iste proteine. Tih proteina može da bude jako puno zato što kancerske ćelije mutiraju i one menjaju svoju gensku strukturu odnosno menjaju svoj RNK koji pravi proteine. Različit program ima različit ishod i proizvod. Procedura pravljenja tih vakcina ide vrlo brzo, a to se radi i danas. Nemačke laboratorije su već počele da izvlače proteine iz tumora pacijenata i na te proteine prave vakcinu i vraćaju praktično aktivisane bele ćelije odnosno limfocite i makrofage samom pacijentu - rekao je onkolog.

Doktor je objasnio da kod nekih pacijenata postoji smanjenje ili totalno povlačenje tumora, ali da se tumori vraćaju.

- Postoji mnogo različitih klonova ćelija kod karcinoma i tu je problem zašto ne možemo da napravimo rešenje u jednoj vakcini koja deluje na jedan klon ćelija, a drugi klon ekspandira jer nema možda te proteine na koje će imunitet delovati. Nema pravila kada se vraća tumor. Dešavalo se da smo na onkologiji imali pacijente kojima se tumor vratio posle 20 godina, kada je već zaboravio da je lečen od tumora, a dokazano je da tumori imaju svoje matične ćelije koje se negde sakriju u našem organizmu. Najčešće se sakrivaju u koštanoj srži gde miruju dok naš imunitet ne popusti i prestane da drži kontrolu. Tada se one probude i naprave metastaze - ispričao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike