Violeta je imala 36 godina i troje male dece kada su joj otkrili kancer: Operisana u roku od 24 sata, a 10 godina je posećivala lekara!

08.07.2022

06:15

0

Violeta se godinu dana lečila od raka grlića materice

Violeta je imala 36 godina i troje male dece kada su joj otkrili kancer: Operisana u roku od 24 sata, a 10 godina je posećivala lekara!
viber_image_2022-07-07_18-09-41-708 - Copyright 24sedam/R.M.

Violeta Ivković (65), iz Beograda, imala je samo 36 godina kada joj je postavljena dijagnoza raka grlića materice. Bolest je otkrila prilikom redovne kontrole, a danas veruje da joj je to mnogo pomoglo da bolest ne uznapreduje. 

Nakon što joj je utvrđeno od čega boluje, urađena joj je radikalna histerektomija, odnosno uklanjanje materice i jajnika, ali je, na sreću, već imala troje dece.

- Nakon toga je došlo i preventivno zračenje, koje je, naravno, ostavilo posledice, ali tek nakon 25 godina. Ja sada sa svojih 65 godina trpim posledice tog zračenja. Ali živa sam i ne žalim se! Imala sam sreću da je to na vreme otkriveno, jer sam išla na redovne lekarske kontrole. Naravno, najbolje je da ne dobijete kancer grlića materice, ali kada ste ga već dobili, onda da bude otkriven što pre - kaže ona.

24sedam/R.M.
Godinu dana se lečila od raka grlića materice

Kada je ustanovljeno da ima rak grlića materice, to je bio šok za nju. 

- Deca su bila mala, sin je tek pošao u školu, a ćerke su bile u vrtiću. Trebalo je objasniti deci zašto mama stalno nije tu. U prvi mah mi je to veoma poremetilo život. Ali to je tako kod svih kada otkriju da imaju neku bolest, dok se čovek ne snađe... A ja sam dosta brzo stala na noge. Znate, život ide dalje. I ako prebolite neku bolest prirodno je da stavljate ružne uspomene sa strane i pokušavate da živite što normalnije - objašnjava Violeta.

Ova hrabra žena je uspela da se izleči, a lečenje je trajalo oko godinu dana. 

- Vrlo brzo je usledila operacija, jer je bilo važno da se ćelije tumora ne prošire, pa su me operisali u roku od 24 sata. A zračenje je posle toga trajalo oko godinu dana, nakon čega sam imala redovne kontrole, prvo tromesečne, polugodišnje i na kraju godišnje - priča ona.

Iako je sam proces lečenja trajao godinu dana, Violeta je nastavila da ide na kontrole još 10 godina.

- Morate da nosite razne rezultate, ultrazvuk abdomena, male karlice, snimak pluća... I onda, posle 10 godina, rekli su mi da nema razloga da dolazim - objasnila je ona.

Dodaje da je posle lečenja nastavila život najnormalnije, ali savetuje šta treba raditi da do bolesti uopšte ne dođe.

- Iako je to sve individualno, svakome mogu da poručim da ide na redovne ginekološke kontrole, da ima siguran seks i, ono što je najvažnije, da svoju decu vakciniše protiv HP virusa. Jer zašto barem jedan kancer ne bismo stavili po strani da više ne postoji? U vreme kada sam ja bila mlada nije bilo ove vakcine. A recimo, u Australiji je iskorenjen virus. Tamo je bila obavezna vakcinacija, za šta bih se ja zalagala da sam država, jer ne bih iznad politike stavila zdravlje. A to što narod ne veruje - pa ne mora da veruje. Jer vakcina štiti 90 odsto. I ako imate mali broj zaštićenih, onda stvarno imamo problem - kaže Violeta.

24sedam/R.M.
Čak 10 godina Violeta je morala da ide na kontrole

 

Ipak, ima savet i za žene koje se nađu u njenoj situaciji i obole od raka grlića materice.

- Treba verovati lekarima, jer bolje nemamo. Ne treba verovati ni internetu, ni kvazilekarima, ni lekovima koji se na tržištu sada masovno prodaju jer, navodno, leče rak. To ne postoji, jer da postoji, bilo bi uvedeno u sistem lečenja. Trebalo bi da nastave život, jer je život lep! I da se bore tako što će nastaviti da žive uz savete lekara. I da prestanu da puše, za početak! Jer pušenje izaziva mnogo vrsta kancera, pa i grlića materice - kaže ona.

Violeta dodaje da oboleli od raka imaju više znanja od drugih ljudi, ali smatra da bi edukaciju o ovoj bolesti trebalo uvesti u osnovno obrazovanje.

- Mladi to treba da znaju da bi bili zdrava nacija. A onda smo i srećna nacija! - zaključila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike