Otkriveno u kakvom su stanju učenici koji su se otrovali hranom na ekskurziji na Zlatiboru: Oglasili se iz Instituta za majku i dete

07.11.2022

08:07

0

Iz škole su uputili zahtev Zavodu za javno zdravlje kako bi se izvršio pregled hrane i prostorija u kojima su boravili učenici

Otkriveno u kakvom su stanju učenici koji su se otrovali hranom na ekskurziji na Zlatiboru: Oglasili se iz Instituta za majku i dete
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Učenici Osnovne škole "Jovan Ristić" iz Borče, koji su se otrovali na ekskurziji na Zlatiboru i koji su prebačeni na Institut za majku i dete su dobrog opšteg stanja.

Dvadesetak osmaka iz Borče preživeli su agoniju na maturskoj ekskurziji na Zlatiboru, kada su se otrovali hranom. 

Profesor Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete, rekao je za RTS da će verovatno svih sedmoro đaka danas biti otpušteni iz bolnice.

Iz škole su uputili zahtev Zavodu za javno zdravlje kako bi se izvršio pregled hrane i prostorija u kojima su boravili učenici.

Inače, iz škole "Jovan Ristić" su naveli da je do tog trenutka trodnevna ekskurzija protekla prema planu i programu, kao i da je tegobe od 113 đaka i pet nastavnika, imalo 20 učenika i jedan nastavnik. O njima je, do dolaska u Beograd, brinula lekarka zadužena za ovaj izlet.

Podsetimo, jedna od majki čije dete se otrovalo ispričala je kako se dugoočekivani izlet mnogima od maturanata pretvorio u pravi košmar, koji će svakako pamtiti, ali ne po dobrom.

- Kako su nam objasnili, deca su na Zlatiboru ručala u hotelu "Braća Sekulić". Zatim su krenuli prema Beogradu, to im je bio poslednji dan ekskurzije. Međutim, ubrzo potom deca su počela da dobijaju simptome slične trovanju, da bi se kasnije i ispostavilo da je to u pitanju. Deca su masovno počela da izlaze iz autobusa, povraćala su, padala u nesvest, krv im je išla iz nosa. Bilo je jako dramatično i haotično - objašnjava ova majka.

Deci je u pomoć pritekla, kako ističe majka dalje, jedna doktorka koja je bila zadužena za pomenuti izlet i koja je išla iz autobusa u autobus, u kojima je bilo oko 15-20 dece sa simptomima trovanja, da bi kasnije taj broj nastavio da raste.

- Ispostavilo se da deca koja nisu povraćala i imala pomenute simptome, da oni nisu zapravo ni ručali. Naknadno se javilo još dece sa istim mučninama. Direktorka je ubrzo sredila da se deca prevezu do najbliže bolnice, međutim, roditelji su tražili da se deca dovezu do Borče, odakle su ih oni odveli na Institut za majku i dete, te je tamo trenutno zadržano osmoro dece - priča dalje majka.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike