Novo trovanje heljdinim brašnom: Bunika nađena u robi različitih proizvođača, evo šta se verovatno desilo

29.08.2022

18:15

0

Autor: R.M.

Čovek je brašno kupio u istom trgovinskom lancu u kojem se ovom namirnicom snabdela i tročlana porodica koja se prethodno otrovala atropinom

Novo trovanje heljdinim brašnom: Bunika nađena u robi različitih proizvođača, evo šta se verovatno desilo
KC Niš bunika heljda žitarice - Copyright ATA Images/Antonio Ahel Profimedia Pixabay

Za samo nekoliko dana u Nišu se desilo nekoliko trovanja heljdinim brašnom, u kome je bila opasna biljka bunika! 

Niški Univerzitetsko-klinički centar saopštio je da se 23. avgusta javio muškarac star 42 godine koji je, kako navode, nakon vesti o nedavnom trovanju porodice iz Niša heljdinim brašnom, prepoznao kod sebe neke od simptoma trovanja.

Međutim, da situacija bude zanimljivija čovek je brašno kupio u istom trgovinskom lancu u kojem se ovom namirnicom snabdela i tročlana porodica koja se prethodno otrovala atropinom, ali je u pitanju bio drugi proizvođač.

Ostaje nejasno kako je brašno dva različita proizvođača, a od iste biljke, bilo zatrovano.

Međutim, Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije uveren je da su oba proizvođača, zapravo, kupila heljdu od istog poljoprivrednika.

- Na polju sa heljdom svašta raste. Proizvođači su morali da imaju papire ko je uzgajao, kada je požnjeveno, ko je upakovao... Ne bi me čudilo da je heljda iz istog kraja i da su proizvođači kupili od istog dobavljača, sa iste njive i sa iste parcele - kaže Papović.

On dodaje da je glavni problem u tome što niko ne kontroliše ono što se nalazi "u zdravoj hrani". 

- Svi će reći da glavni distributer i dobavljač imaju svoje laboratorije, a to nije tačno. Obično oni samo jednom urade laboratoriju, dok svaka sledeća tura nije proverena. I zato se ovo dešava - objašnjava Papović.

On podseća na poznati slučaj "aflatoksin" kada ga je bilo više u kukuruznom brašnu. Nažalost, kupci su prilično nemoćni.

- Kupci mogu samo da prijave, a mi da uradimo analize, ali to puno košta. Da je neko kontrolisao svaku sledeću nabavku ovog brašna ili sličnih proizvoda, bilo bi sve drugačije - rekao je Papović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike