Još jedan slučaj trovanja atropinom u Nišu: Čovek konzumirao heljdino brašno zagađeno bunikom

29.08.2022

12:06

0

Toksikološko hemijskom analizom krvi i urina pacijenta dokazano prisustvo atropina

Još jedan slučaj trovanja atropinom u Nišu: Čovek konzumirao heljdino brašno zagađeno bunikom
trovanje - Copyright 24sedam/Profimedia

Niški Univerzitetsko klinički centar saopštio je da se 23. avgusta Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma javio muškarac star 42 godine koji je, kako navode, nakon vesti o nedavnom trovanju porodice iz Niša heljdinim brašnom, prepoznao kod sebe neke od simptoma trovanja.

I sam je, kako je istakao, česti konzument pomenute namirnice.

- U momentu javljanja lekaru na ovoj klinici, pacijent nije imao nijedan simptom mogućeg trovanja. Lekar Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma je obzirom na prethodno pozantu činjenicu o dokazanom prisustvu atropina u heljdinom brašnu, poslala uzorke krvi i urina na toksikološku analizu - navode oni, piše Telegraf.

ATA Images/Antonio Ahel Profimedia Pixabay
 

Rezultat je stigao 25. avgusta u kojem je navedeno da je toksikološko hemijskom analizom krvi i urina pacijenta, dokazano prisustvo atropina.

- Rezultat ne kvantifikuje o kojoj se količini atropina radi. Pacijent nije imao nikakve simptome trovanja i njegovo opšte stanje nije zahtevalo detoskikaciju ili hospitalizaciju te je pušten iz UKC Niš. Pacijent se više nije javljao lekaru - navela je ova zdravstvena ustanova.

Kako saznajemo, čovek je heljdino brašno kupio u istom trgovinskom lancu u kojem se ovom namirnicom snabdela i tročlana porodica koja se prethodno otrovala atropinom. Međutim, radilo se o heljdinom brašnu drugog proizvođača.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike