Postoji nešto gore od nuklearnog sukoba, a mnogi analitičari su zabrinuti: To oružje je najpodmuklije na svetu!

23.10.2022

17:15

0

Autor: R.M.

Mala je verovatnoća upotrebe nuklearnog oružja jer je njegova snaga poznata, razorna i može uticati na čitavu planetu

Postoji nešto gore od nuklearnog sukoba, a mnogi analitičari su zabrinuti: To oružje je najpodmuklije na svetu!
profimedia-0103034731 - Copyright Profimedia

Proteklih meseci svetski mediji brujali su o mogućem nuklearnom sukobu u Ukrajini, uprkos tome što je Rusija više puta demantovala da će do toga doći. 

Međutim, u sklopu te priče pojavila se nova tema a to je hemijski sukob. Mnogi analitičari, pa čak i neki domaći političari pričali su na ovu temu i izrazili strah o sukobu koji bi mogao da bude čak i opasniji nego nuklearni.

Tako barem smatra pukovnik u penziji Boško Zorić, koji za 24sedam tvrdi da je hemijsko oružje u upotrebi opasnije nego nuklearno.

- Mala je verovatnoća upotrebe nuklearnog oružja jer je njegova snaga poznata, razorna i može uticati na čitavu planetu. Dok je hemijsko oružje podmuklo. Njega je moguće upotrebiti na delu teritorije Ukrajine a da se u prvom momentu ne vidi njegovo dejstvo. A samo dokazivanje upotrebe bi bilo dugotrajno. I treba imati konkretne pokazatelje sa ratišta, odnosno tela, da biste mogli pokazati da je neko preminuo od bojnih otrova - izjavio je Zorić.

Ako je za utehu, bivši pukovnik kaže da bojni otrovi iz Ukrajine ne bi stigli do nas zbog velike distance.

- Bojni otrovi su najčešće u obliku tečnosti, odnosno pare. Oni mogu da utiču na ograničenom prostoru, u zavisnosti od količine sa kojom delujete. Ako bi se to desilo u Ukrajini, to ne bi bilo opasno po nas. Bojne otrove može vetar da raznese, ali ne na velike daljine - objasnio je on.

Ali ovo oružje može biti upotrebljeno bilo gde, pa i u našoj zemlji. Nažalost, njegova upotreba je prilično jednostavna što je objasnio i sam Zorić.

- Svako artiljerijsko oružje umesto eksploziva u bojnoj glavi može da se bude napunjeno bojnim otrovima - kaže pukovnik.

Zanimljivo je i to da se u kruševačkom Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije realizuje obuka pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Španije sa realnim toksičnim hemikalijama.

- Obuku izvode sertifikovani instruktori iz Centra ABHO, i oni će tokom petodnevnog usavršavanja polaznicima preneti znanja o toksičnim hemikalijama, merama zaštite na radu i praktično ih osposobiti za rad sa ovim supstancama - saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Oni su naveli da se uvežbava rad patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, hemijska detekcija i dekontaminacija naoružanja i opreme, kao i pružanje medicinske pomoći u slučaju kontakta sa toksičnim hemikalijama. 

- Obuka pripadnika stranih oružanih snaga u Centru ABHO realizuje se od 2016. godine na osnovu tehničkih aranžmana sa partnerskim zemljama - dodaje se u saopštenju.

 

Ipak, Zoriću ovo nije čudno jer kaže da se svaka vojska obučava za hemijske napade.

- U slučaju hemijskog napada Vojska je svaka obučena i pripremljena, a zato svaki vojnik i nosi zaštitnu masku, ogrtač, čarape i sve što služi kao prva pomoć u tom momentu dejstva oružja. Normalno da osim što se čovek kontaminira, kontaminira se i zemljište. Ali je lakše izvršiti dekontaminaciju zemljišta od hemijskih bojnih otrova, nego od nuklearnog oružja - kaže on i dodaje da sve vojske sveta imaju ABHO službu koja otkriva opasnost od delovanja bojnim otrovima.

- Oni vrše dekontaminaciju ljudi, stvari i zemljišta - objasnio je Zorić.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike