Sjajna vest za srpsku vojnu industriju: Grčka vojska razmatra kupovinu višecevnih raketnih bacača "Tamnava"

07.07.2022

19:30

0

Autor: I. P.

Tamnava dolazi sa dve vrste raketa dometa 40 i 70 kilometara

Sjajna vest za srpsku vojnu industriju: Grčka vojska razmatra kupovinu višecevnih raketnih bacača "Tamnava"
tamnava - Copyright Printscreen/YouTube/Министарство одбране и Војска Србије

Grčka vojska razmatra kupovinu višecevnih raketnih bacača Tamnava od Srbije, objavio je u četvrtak portal Balkanska bezbednosna mreža.

Portal je naveo da je srpska vojna industrija izgradila prototip sistema naoružanja koji ima domet do 70 kilometara, a razvija ga državna kompanija Jugoimport-SDPR.

Dalje se navodi da je Nacionalna garda Kipra naručila bateriju od šest lansera i da zvanična Atina razmatra izdavanje naređenja nakon što su grčki oficiri na Kipru posmatrali vežbe bojeve vatre sa samohodnim haubicama Nora B52 srpske proizvodnje. Kiparska nacionalna garda upravlja sa 24 srpske haubice.

Grčki raketni bacači koji imaju domet od 20 kilometara trenutno su raspoređeni na njenim ostrvima. Ako bi ih zamenila lanserima Tamnava, grčka vojska bi mogla da pogodi ciljeve duboko u Turskoj čiji je predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio Atinu da ne pojačava svoje ostrvske snage.

Tamnava dolazi sa dve vrste raketa dometa 40 i 70 kilometara, obe  je dizajnirala beogradska privatna kompanija EDePro. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike