Ovo naoružanje štiti srpske vojnike: Novi "Pegaz" je u rangu sa svetskim oružjem, a pogledajte šta je još danas predstavljeno! (FOTO/VIDEO)

15.08.2022

18:15

0

Sa današnje smotre izdvajamo najinteresantnije segmente

Ovo naoružanje štiti srpske vojnike: Novi "Pegaz" je u rangu sa svetskim oružjem, a pogledajte šta je još danas predstavljeno!  (FOTO/VIDEO)
naoružanje - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Novoproizvedeno naoružanje i vojna oprema iz domaće namenske industrije prikazani su danas na Vojnoj akamediji za potrebe jedinica Vojske Srbije. Vojnici su predstavili karakteristike mašina i oružja kojim raspolažu.

Današnjoj smotri prisustvovali su vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, kao i drugi pripadnici Vojske.

Sa današnje smotre izdvajamo najinteresantnije segmente.

Daljinski pilotirani vazduhoplov "Pegaz"

"Pegaz" je višenamenski obaveštajno-izviđački komplet daljinski pilotiranih vazduhoplova, koji se može koristiti za obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije, lasersko obeležavanje i praćenje ciljeva, korekciju artiljerijske vatre i procenu efekta dejstva.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sa sistemom naoružanja "Pegaz" može se dejstvovati po ciljevima na zemlji sa dva precizno laserski vođenja sredstva naoružanja. Poseduje mod spasavanja i povratka kući. Operativni komplet "Pegaz" čine tri daljinski pilotirana vazduhoplova sa transportnim kabinama, zemaljska kontrolna stanica, retranslaciona stanica, udaljeni video-terminal i logistička oprema.

Refleksni nišan

Refleksni nišan RS-C je opto-elektronski uređaj iz grupe nišana "red dot", odnosno nišan sa crvenom tačkom.

Nišan se lako postavlja na oružje koje poseduje pikatini šinu preko posebno dizajniranog adaptera i dizajniran je za precizno nišanjenje pokretnih i nepokretnih ciljeva u dnevnim uslovima, uslovima smanjene vidljivosti i noću, u kombinaciji sa uređajima za noćno posmatranje.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nišan je konstruisan po ugledu na najpoznatije svetske proizvođače, modernog je dizajna i proizveden je od najkvalitetnijih materijala, što omogućava pouzdanu i dugotrajnu upotrebu u najekstremnijim uslovima.

Pištolj

"Zastava E39/E340" predstavlja nastavak razvoja pištolja "zastava C399". Razvijen je kao oružje za ličnu odbranu, a može se koristiti i kao službeno oružje. Zbog svojih dobrih konstruktivnih rešenja, dobre ergonomije i savremenih tehnoloških metoda izrade, ovo oružje se ističe svojom preciznošću, tačnošću i funkcionalnošću.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Automatski bacač granata

"Zastava M93", automatski bacač granata domaćeg proizvođača "Zastava oružje", namenjena je gađanju ciljeva pri raznim vremenskim i terenskim uslovima. Osnovna namena ovog oružja je onesposobljavanje otkrivenih i zaklonjenih ciljeva na udaljenosti do 1.700 metara i neutralisanje lako oklopljenih vozila na udaljenosti do 1.000 metara.

Može se namontirati na borbena vozila i helikoptere. "Zastava M93" je nastala korišćenjem iskustava iz rata u Avganistanu, gde se sovjetski bacač granata AGC-17 pokazao kao korisno sredstvo direktne vatrene podrške pešadije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Bacač koristi princip povratnog trzaja. Granate se ispaljuju kroz dva režima vatre, kao što su manja i veća brzina. Kada se koristi manja brzina, vatra granate se ispaljuje brzinom od 65 do 70 granata u minuti. Ovaj režim vatre se najčeće koristi za preciznije gađanje pojedinačnih ciljeva. Kod režima veće brzine vatre, koristi se za pokrivanje većeg prostora, za dejstvo po raštrkanim ciljevima i pešadijskim formacijama. Teoretska brzina vatre je 350 -400 granata u minuti.

Optički nišan

Optički nišan 4x32 je namenjen za nišanjenje nepokretnih i pokretnih ciljeva pri gađanju iz automatske puške (modularne 6,5/7, 62 mm) na daljinama do 800 m danju, danju u uslovima smanjene vidljivosti i noću po vidljivim ciljevima. Opremljen je adapterom koji omogućava brzo i pouzdano montiranje nišana na pikatini šinu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Optički nišan 4x32 je konstruisan po ugledu na najpoznatije svetske proizvođače, modernog dizajna, i proizveden je od najkvalitetnijih materijala, što omogućava pouzdanu i dugotrajnu upotrebu u najekstremnijim uslovima.

Stižu 11 helikoptera H145M i dve "pume" za MUP

Predsednik Vučić rekao je danas da će ove godine stići još 11 "Erbasovih" helikoptera H145M, a u MUP još dva helikoptera "puma" od istog proizvođača, uz jedan koji je već preuzet.

- Videli ste sada da strahovio raste upotreba artiljerije, raketne artiljerije, dronova i, naravno, helikoptera za borbene i spasilačke operacije. Za nas je od velikog značaj da imamo uvek i u svakom trenutku veliki broj helikoptera, koji je sada šest-sedam puta veći nego ranije - rekao je Vučić nakon smotre najnovijeg naoružanja domaće proizvodnje u krugu Vojne akademije u Beogradu.

Napomenuo je da su helikopteri važno oružje, jer lete nisko i imaju ogromnu vatrenu moć u gađanju oklopnih sredstava, žive sile, ali i ciljeva u vazduhu, zbog čega su naši helikopteri naoružani raketama "ataka" i topovima. Dodao je da su u poslednjih pet godina u naoružanje VS uvedena 204 oklopna borbena vozila, a da je još 65 u izradi, što je 46 puta više nego što je VS dobila pre 2018. godine.

Podsetimo, na Akademiji je, između ostalog, izložena univerzalna prevozna artiljerijska računarska stanica, namenjena za stvaranje preduslova za određivanje elemenata za gađanje, čime se obezbeđuje kvalitetnije upravljanje vatrom.

Predstavljen je i PASARS četvorocevac, namenjen za zaštitu kopnenih snaga na maršu i tokom izvodenja borbenih dejstava, kao i kombinovani samohodni PVO sistem PASARS-16.

Vojska Srbije koristi i novi terenski automobil, koji služi za prevoz ljudstva i transport oružja i materijala mase do 1,4 tone i priključnih sredstava mase do 1,7 tona, a izloženi su i terenski automobil FAP 2228, automatski bacač granata, kao i novi "Zastavin" pištolj, te optički i refleksni nišani.

Izloženo je i borbeno oklopno vozilo "Lazar 3", kao i samohodna haubica "Nora".

- "Nora" je najveća snaga srpske vojske - konstatovao je danas predsednik Aleksandar Vučić, obilazeći novo naoružanje i vojnu opreme na Vojnoj akademiji.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike