Srpske reke kriju opasne tajne iz prošlih vremena: Ronioci nam otkrili u kojoj srpskoj reci ima najviše oružja! (VIDEO)

24.07.2022

18:00

0

Dunav, Sava, Drina i druge srpske reke čuvaju veliku količinu oružja i municije iz prethodnih ratova

Srpske reke kriju opasne tajne iz prošlih vremena: Ronioci nam otkrili u kojoj srpskoj reci ima najviše oružja! (VIDEO)
ronjenje 24sedam sa marom foto nenad vujanovic (3999999) copy - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović/RK Žuta foka

Bombe, kašikare, granate, pištolji, topovska đulad i danas predstavljaju opasnost za slučajne pronalazače. Policija i ronioci znaju kako se najbezbednije rešiti tih predmeta, ali da li to znaju i “obični” plivači i pecaroši na magnet?

Srbija se oduvek nalazila na svetskoj raskrsnici puteva i, kao takva, bila je neizostavan svedok i poprište najznačajnijih istorijskih događaja.

Na prostoru naše zemlje odigravali su se ratovi, bombardovanja, okupacije i ustanci za slobodu.

Svi ovi događaji za sobom su ostavili tragove, a mnogi od njih i dalje se nalaze na dnu srpskih reka. 

Šta to vode Srbije i danas kriju, zbog čega bi trebalo da budemo oprezni kad se kupamo u njima i zašto bi pecanje na magnet, koje je sve popularnije, moglo da bude opasno, otkrio je Janez Kranjc u emisiji “24sedam sa Marom”.

- Živi svet reka u Srbiji je prilično bogat i raskošan, tu pre svega mislim na reku Drinu, međutim, ima i ovih drugih stvari koje nalazimo u rekama Srbije, a to su produkti ratova na ovim prostorima, tako da se može svašta naći. Nalazili smo različita eksplozivna sredstva, oružja, granate, ostatke nekih borbenih vozila, svašta smo nalazili - rekao je Janez, koji je vlasnik ronilačkog kluba “Svet ronjenja”.

Nikola Milikić, kustos Istorijskog muzeja Srbije, precizirao je koje su to tačke u Srbiji najbogatije ratnim artefaktima.

- Mislim da bi se svako ko bi pronašao vrhove strela iz srednjeg veka smatrao vrlo srećnim. One su ili već pronađene ili su jako duboko u mulju, ali ono što će se mnogo češće naći jeste moderno naoružanje. Već od 19. veka imamo Prvi srpski ustanak i borbe oko Beograda. A možemo da pratimo razvoj naoružanja kroz to šta ćemo pronaći oko Beograda, tako da mogu da se nađu đulad ili kugle tih ranijih topova, kubure, preteče metaka, tj. metalne okrugle kugle, i najčešće što može da se pronađe su moderna municija iz Prvog i Drugog svetskog rata. I ne samo oko Beograda, već i oko drugih gradova. Ja bih pomenuo Šabac, koji je toliko bio bombardovan da je maltene bio uništen - objasnio je Milikić voditeljki Mariji Atanasković.

Naročito su crne tačke u rekama oko mostova koji su u proteklim ratovima gađani bombama i rušeni.

Neki od ovih predmeta mogu i dan-danas biti izuzetno ubojiti i opasni. Prošle godine je jedan muškarac iz Niša ostao bez šake, a delovi bombe su mu povredili lice i oko, kada je na traci kojom je izvlačen građevinski materijal iz Južne Morave ugledao nepoznatu stvar i uzeo je u ruke. Bila je to bomba.

Pecanjem na magnet jedan mladić je nedavno iz Šumaričkog jezera izvukao pištolj, bombu i 100 metaka.

- Osnovno je ne dirati i prepoznati to što je ispod vode i potom markirati mesto gde se nalazi takav neki predmet. Mesto se markira bovama koje mi nosimo sa sobom, ispod površine vode, tako što se bova usidri za dno, lansira gore, i onda je ona praktično iznad tog predmeta, što ekipi koja dođe da dejstvuje znatno olakšava posao. Obavezno se posle toga pozovu ovlašćene službe da to reše, policija ili, najčešće, Žandarmerija, nikako to ne treba raditi samoinicijativno - precizira Janez šta profesionalni ronioci rade u tim situacijama.

Janez je lično bio prisutan kada je njegova ekipa ronilaca pre nekoliko godina pronašla bombu u Adi Ciganliji.

- Ispred našeg centra na Adi Ciganliji imali smo rutinsko ronjenje kada su neki od naših ronilaca naišli na bombu kašikaru. I uradili su sve baš onako kako treba da se uradi, markirali su poziciju, pozvali ekipu Žandarmerije, i onda je situacija s tom bombom rešena. Izgledala je kao da je malo "svežijeg datuma", ne znam kako je zalutala tu - otkrio je Janez.

U kojoj srpskoj reci ima najviše municije, gde je u Beogradu najviše pištolja bačenih u vodu i šta je najčudnije što je video pod vodom, možete saznati ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike