Srbijo, Vuku si sad najpotrebnija! Iz Amerike je dobio šansu da pobedi cerebralnu paralizu i nedostaje mu još 50.000 evra

18.10.2022

07:52

0

Autor: D. R.

Doktor koji bi ga operisao smatra da je Vuk dobar kandidat za intervenciju koju sporovodi i izuzetno je optimističan u prognozama koje bi ovom mališanu olakšale detinjstvo i osamostalile ga za dalji život bez bolova i napredovanje

Srbijo, Vuku si sad najpotrebnija! Iz Amerike je dobio šansu da pobedi cerebralnu paralizu i nedostaje mu još 50.000 evra
311872260_1284831322310948_9000726316682062215_n - Copyright Privatna arhiva

Vuk Arapović (3) je nasmejani mališan i kada uživa u igri sa starijom sestrom i roditeljima i kada provodi sate naporno vežbajući u centrima za rehabilitaciju ili kod kuće. A vežba svaki dan, jer ne sme da dozvoli cerebralnoj paralizi da pobedi.

Vuk je došao na svet mnogo ranije nego što su ga mama i tata očekivali, već u 28. nedelji trudnoće, i vrlo brzo je svima bilo jasno o kakvom borcu se radi, kada je kao životno ugrožena beba proveo dva i po meseca na Institutu za neonatologiju, gde su lekari pred sam izlazak utvrdili promenu tonusa mišića.

"Kad smo došli kući, bio je jedna sasvim normalna beba, gledajući na oko, nikakav problem nije imao. Jednostavno, on je za nas bio dete rođeno mnogo pre vremena. Po izlasku je imao 2.800 grama, bio je jako mali i nastavili smo sa kontrolama kod neonatologa u Tiršovoj, a krenuli smo i kod fizijatra u Sokobanjskoj ulici, Specijalnoj bolnici za cerebalnu paralizu. Izašao je 11. septembra, mi smo već oko 20-og krenuli na prve preglede. Tu su nam preporučili intezivnu kinezi i radnu terapiju. Tada smo vežbali tri puta nedeljno, jer je bio jako mali, posle je to poraslo na četiri puta nedeljno, da bi sve to za vreme korone bilo stalo. Sreća je što smo imali privatnu terapeutkinju koja je dolazila kod nas kući i koja i danas radi sa Vukom", rekla je ranije za "Blic" Tatjana Arapović, Vukova mama.

Privatna arhiva
 

Od tog trenutka Vuk je počeo da vežba i nije stao do dan-danas. Konačna dijagnoza cerebralne paralize stigla je pre drugog rođendana, kada su lekari potvrdili da se radi o spastičnom obliku cerebralne paralize, koji usporava Vukov motorni razvoj. Krajem prošle godine mališanu je tim ruskih lekara u Ćupriji uradio intervenciju pod nazivom "fibrotomija po Ulzibatu", koja je trebala da mu pruži olakšanje u vežbanju i puniji obim pokreta tokom vežbanja.

Posle brojnih napornih vežbi i tretmana u privatnom centru u Novom Sadu, kao i Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu, na šestomesečnoj kontroli od intervencije Arapovićima je rečeno da se Vukov spazam, odnosno hipertonus, nije u potpunosti vratio i da će ga pratiti dalje kroz život.

Šansa za napredak u Americi

Zato je porodica odlučila da spas potraži na drugom mestu i čuvši za doktora Parka iz Sent Luisa u Misuriju, znali su da su na pravoj adresi. Aplicirali su da vide da li je Vuk kandidat za operaciju koju ovaj hirurg radi i dobili - pozitivan odgovor!

Privatna arhiva
 

"Intervencija se zove selektivna dorzalna rizotomija, radi se na kičmi kako bi spazam popustio i istraživanja pokazuju da se posle ovakve vrste intervencije taj tonus ne vraća. Vuku bi ova intervencija pomogla tako što bi popustila spazam kompletne muskulature, što bi mu dalu veliku šansu da napreduje uz jak i intenzivan fizikalni tretman i radnu terapiju, najpre tri nedelje u Sent Luisu, a potom, po preporučenom programu, u našim centrima", kaže Tatjana.

Osim što doktor smatra da je Vuk dobar kandidat za intervenciju koju sporovodi, izuzetno je optimističan u prognozama koje bi ovom mališanu olakšale detinjstvo i osamostalile ga za dalji život bez bolova i napredovanje. Dodatnu nadu roditeljima je unela prognoza lekara u kojoj kaže da u budućnosti vidi Vuka kako korača.

"Nijedna intervencija na svetu nije čarobni štapić koji će da otkloni stanje u kojem se Vuk nalazi, ali verujemo da moramo da probamo sve kako bi njegov kvalitet života bio poboljšan i kako bi on bio samostalan koliko-toliko. Ono što je najvažnije jeste da Vuk u budućnosti nema bolove i da njegovi mišići ne izazovu propadanje zglobova u daljem životu", dodaje majka.

Privatna arhiva
 

Da bi Vuk otišao na operaciju u Sent Luis koja će mu sutra omogućiti da stane na svoje noge, porodici Arapović je potrebna naša pomoć. Sama intervencija i svi propratni troškovi stoje oko 50.000 evra, što je, priznaćete, za većinu nas ogromna suma. Intervencija planirana za početak sledeće godine uradiće se samo ako 45 dana pre njenog termina, na računu banke bude stajao novac, zato je potrebno da se udružimo!

Pomozimo Vuku:

SMS porukom sadržaja 1154 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001248328-41

Uplatom na devizni račun: 160-6000001248538-90

IBAN: RS35160600000124853890

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike